Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova (CROSBI ID 70278)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Paštar, Mate ; Miličević, Borislav
hrvatski
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova
U industriji prerade orašastih plodova i dobivanja jezgre zaostaju velike količine otpadnog materijala (zelena ljuska, tvrda ljuska, kožica jezgre). Preradom jezgre (oraha, badema, lješnjaka) prešanjem u jestivo ulje dobije se nusproizvod pogača koja zbog svog sastava predstavlja visokovrijednu sirovinu za izradu raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Samljevena pogača u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Nusproizvodi zelena ljuska, tvrda ljuska i kožica jezgre sadrže prirodne biološki aktivne spojeve (fitokemikalije) koji se izdvajaju postupcima ekstrakcije, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja, animalnih masti i druge hrane kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. To su fitokemikalije s antioksidacijskim i antimikrobnim svojstvima. U ovom poglavlju dan je prikaz nusproizvoda prerade nekih orašastih plodova i mogućnosti njihove primjene u proizvodnji prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Također je dan prikaz novijih postupaka ekstrakcije aktivnih sastojaka iz nusproizvoda i njihova primjena.
orašasti plodovi ; nusproizvodi ; zelena ljuska ; tvrda ljuska ; ekstrakti fitokemikalija
nije evidentirano
engleski
Possibilities of utilization by-products from the processing of some nuts
nije evidentirano
nuts ; by-products ; green shell ; hard shell ; phytochemical extracts
nije evidentirano
Podaci o prilogu
239-274.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
2021.
978-953-7005-74-0