Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova (CROSBI ID 70278)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Paštar, Mate ; Miličević, Borislav Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 239-274

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Paštar, Mate ; Miličević, Borislav

hrvatski

Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova

U industriji prerade orašastih plodova i dobivanja jezgre zaostaju velike količine otpadnog materijala (zelena ljuska, tvrda ljuska, kožica jezgre). Preradom jezgre (oraha, badema, lješnjaka) prešanjem u jestivo ulje dobije se nusproizvod pogača koja zbog svog sastava predstavlja visokovrijednu sirovinu za izradu raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Samljevena pogača u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Nusproizvodi zelena ljuska, tvrda ljuska i kožica jezgre sadrže prirodne biološki aktivne spojeve (fitokemikalije) koji se izdvajaju postupcima ekstrakcije, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja, animalnih masti i druge hrane kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. To su fitokemikalije s antioksidacijskim i antimikrobnim svojstvima. U ovom poglavlju dan je prikaz nusproizvoda prerade nekih orašastih plodova i mogućnosti njihove primjene u proizvodnji prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Također je dan prikaz novijih postupaka ekstrakcije aktivnih sastojaka iz nusproizvoda i njihova primjena.

orašasti plodovi ; nusproizvodi ; zelena ljuska ; tvrda ljuska ; ekstrakti fitokemikalija

nije evidentirano

engleski

Possibilities of utilization by-products from the processing of some nuts

nije evidentirano

nuts ; by-products ; green shell ; hard shell ; phytochemical extracts

nije evidentirano

Podaci o prilogu

239-274.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

2021.

978-953-7005-74-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija