Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1134568

Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova


Moslavac, Tihomir; Jozinović, Antun; Aladić, Krunoslav; Paštar, Mate; Miličević, Borislav
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 239-274


CROSBI ID: 1134568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova
(Possibilities of utilization by-products from the processing of some nuts)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Paštar, Mate ; Miličević, Borislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
239-274

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
orašasti plodovi ; nusproizvodi ; zelena ljuska ; tvrda ljuska ; ekstrakti fitokemikalija
(nuts ; by-products ; green shell ; hard shell ; phytochemical extracts)

Sažetak
U industriji prerade orašastih plodova i dobivanja jezgre zaostaju velike količine otpadnog materijala (zelena ljuska, tvrda ljuska, kožica jezgre). Preradom jezgre (oraha, badema, lješnjaka) prešanjem u jestivo ulje dobije se nusproizvod pogača koja zbog svog sastava predstavlja visokovrijednu sirovinu za izradu raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Samljevena pogača u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Nusproizvodi zelena ljuska, tvrda ljuska i kožica jezgre sadrže prirodne biološki aktivne spojeve (fitokemikalije) koji se izdvajaju postupcima ekstrakcije, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja, animalnih masti i druge hrane kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. To su fitokemikalije s antioksidacijskim i antimikrobnim svojstvima. U ovom poglavlju dan je prikaz nusproizvoda prerade nekih orašastih plodova i mogućnosti njihove primjene u proizvodnji prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Također je dan prikaz novijih postupaka ekstrakcije aktivnih sastojaka iz nusproizvoda i njihova primjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jozinović, Antun; Aladić, Krunoslav; Paštar, Mate; Miličević, Borislav
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 239-274
Moslavac, T., Jozinović, A., Aladić, K., Paštar, M. & Miličević, B. (2021) Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, str. 239-274.
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Aladi\'{c}, Krunoslav and Pa\v{s}tar, Mate and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav}, year = {2021}, pages = {239-274}, keywords = {ora\v{s}asti plodovi, nusproizvodi, zelena ljuska, tvrda ljuska, ekstrakti fitokemikalija}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja nusproizvoda iz prerade nekih ora\v{s}astih plodova}, keyword = {ora\v{s}asti plodovi, nusproizvodi, zelena ljuska, tvrda ljuska, ekstrakti fitokemikalija}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Aladi\'{c}, Krunoslav and Pa\v{s}tar, Mate and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav}, year = {2021}, pages = {239-274}, keywords = {nuts, by-products, green shell, hard shell, phytochemical extracts}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Possibilities of utilization by-products from the processing of some nuts}, keyword = {nuts, by-products, green shell, hard shell, phytochemical extracts}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font