Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1134563

Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije


Jašić, Midhat; Galali, Yaseen; Šubarić, Drago; Lončarić, Ante; Jozinović, Antun; Miličević, Borislav
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 25-56


CROSBI ID: 1134563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije
(Biologically active components in food industry by - products)

Autori
Jašić, Midhat ; Galali, Yaseen ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Ante ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
25-56

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
biološki aktivne komponente ; hrana ; nusproizvodi
(biologically active components ; food ; by-products)

Sažetak
Tijekom proizvodnje i prerade hrane često nastaju velike količine otpada i nusproizvoda u kojima su identificirane po zdravlje korisne biološki aktivne komponente. Cilj je ovoga rada dati pregled najčešćih biološki aktivnih komponenti prisutnih u različitim prehrambenim proizvodima kao i nusproizvodima koji zaostaju nakon prerade. Poglavlje opisuje biološki aktivne komponente iz nusproizvoda nastalih procesiranjem različitih prehrambenih proizvoda kao što su: mlijeko, jaja, meso, žitarice, voće i povrće, začinsko bilje, kava i čaj, med, šećer i aditivi. Predstavljeni su nutritivni i zdravstveni učinci bioaktivnih spojeva, kao i mogućnost da nusproizvodi prehrambene industrije postanu važna sirovina za razvoj dijetetskih proizvoda, dodataka prehrani i funkcionalne hrane, ali i mogućnost njihova iskorištenja u različitim drugim industrijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju

Jašić, Midhat; Galali, Yaseen; Šubarić, Drago; Lončarić, Ante; Jozinović, Antun; Miličević, Borislav
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 25-56
Jašić, M., Galali, Y., Šubarić, D., Lončarić, A., Jozinović, A. & Miličević, B. (2021) Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, str. 25-56.
@inbook{inbook, year = {2021}, pages = {25-56}, keywords = {biolo\v{s}ki aktivne komponente, hrana, nusproizvodi}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Biolo\v{s}ki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije}, keyword = {biolo\v{s}ki aktivne komponente, hrana, nusproizvodi}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, year = {2021}, pages = {25-56}, keywords = {biologically active components, food, by-products}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Biologically active components in food industry by - products}, keyword = {biologically active components, food, by-products}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font