Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije (CROSBI ID 70277)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jašić, Midhat ; Galali, Yaseen ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Ante ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav
hrvatski
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije
Tijekom proizvodnje i prerade hrane često nastaju velike količine otpada i nusproizvoda u kojima su identificirane po zdravlje korisne biološki aktivne komponente. Cilj je ovoga rada dati pregled najčešćih biološki aktivnih komponenti prisutnih u različitim prehrambenim proizvodima kao i nusproizvodima koji zaostaju nakon prerade. Poglavlje opisuje biološki aktivne komponente iz nusproizvoda nastalih procesiranjem različitih prehrambenih proizvoda kao što su: mlijeko, jaja, meso, žitarice, voće i povrće, začinsko bilje, kava i čaj, med, šećer i aditivi. Predstavljeni su nutritivni i zdravstveni učinci bioaktivnih spojeva, kao i mogućnost da nusproizvodi prehrambene industrije postanu važna sirovina za razvoj dijetetskih proizvoda, dodataka prehrani i funkcionalne hrane, ali i mogućnost njihova iskorištenja u različitim drugim industrijama.
biološki aktivne komponente ; hrana ; nusproizvodi
nije evidentirano
engleski
Biologically active components in food industry by - products
nije evidentirano
biologically active components ; food ; by-products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-56.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
2021.
978-953-7005-74-0