Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima (CROSBI ID 70240)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Molnar, Maja ; Komar, Mario ; Jakovljević, Martina ; Lončarić, Melita ; Lončar, Mirjana
hrvatski
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima
Poljoprivredno-prehrambena industrija proizvodi velike količine nusproizvoda koji se odbacuju te kao takvi doprinose povećanju nastanka otpada i potencijalnim ekološkim problemima. Upravo ti nusproizvodi mogli bi biti izvanredan izvor vrijednih spojeva poput fenolnih spojeva, proteina, flavonoida, antocijanina, lignina, peptida, polifenolskih antioksidasa, hitina i dr., te se iz njih različitim metodama mogu proizvesti bio-ulja, bioplin ili biogorivo te drugi visokovrijedni proizvodi. Stoga se danas poseban interes pridaje ostatcima hrane i resursima biomase kako bi se riješila pitanja gospodarenja takvom vrstom otpada i postigla valorizacija tih resursa za proizvodnju zelenih goriva i vrijednih kemikalija. Također se velik naglasak stavlja i na primjenu metoda obrade koje su ekološki prihvatljive, a istraživanja na tom području vrlo su opsežna. U ovom ćemo se poglavlju fokusirati upravo na jednu od takvih „zelenih“ metoda obrade otpada prehrambene industrije koja se u posljednje vrijeme sve više istražuje, a to je upotreba niskotemperaturnih eutektičkih otapala. Kako je dalje u poglavlju navedeno, naglasit će se njihov zeleni karakter, svojstva te prednosti u odnosu na ostala otapala, a sve u svrhu njihove primjene u obradi lignoceluloznog otpada, nusproizvoda iz obrade kave i citrusa te otpadnih voda.
niskotemperaturna eutektička otapala ; lignocelulozni otpad ; obrada otpadnih voda ; citrusi ; kava
nije evidentirano
engleski
Application of deep eutectic solvents in the treatment of food industry waste
nije evidentirano
deep eutectic solvents ; lignocellulose waste ; waste water treatment ; citruses ; coffee
nije evidentirano
Podaci o prilogu
79-107.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2021.
978-953-7005-74-0