Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska (CROSBI ID 441754)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tripalo, Lea Karakteristike vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Tripalo, Lea

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Karakteristike vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska

Sjeverozapadna Hrvatska od davnina je bila vezana uz vinovu lozu kao jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Iz tog područja potječu sorte 'Kraljevina', 'Moslavac', 'Belina starohrvatska' i 'Belina svetokriška' koje imaju potencijal za proizvodnju rakije od vina i vinjaka. Proizvodnja vinskih destilata uključuje destilaciju, odnosno, fizikalno- kemijski postupak odjeljivanja hlapljivih sastojaka iz tekućih smjesa. Cilj ovog rada je utvrditi osnovne fizikalno kemijske parametre i pojedine hlapljive spojeve srednjeg toka destilata dobivenog dvostrukom destilacijom vina sorti 'Kraljevina', 'Moslavac', 'Belina starohrvatska' i 'Belina svetokriška' te na temelju toga procijeniti prikladnosti ovih sorata za proizvodnju vinjaka u uvjetima SZ Hrvatske. Vino je destilirano pomoću jednostavnog bakrenog destilacijskog uređaja tipa „alambic“, kapaciteta 5 L postupkom dvokratne destilacije. Analiza kemijskog sastava vina provedena je metodama propisanim Pravilnikom o fizikalno- kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina (N.N. 106/2004), a analiza vinskih destilata prema Pravilniku o analitičkim metodama za jaka alkoholna i alkoholna pića (N.N. 138/2005). Nakon provedene evaluacije zaključak je kako su autohtone sorte regije Bregovita Hrvatska sadrže potrebne karakteristike te su prikladne za proizvodnju vinjaka u uvjetima SZ Hrvatske.

vinski destilat, autohtone sorte, destilacija, fizikalno-kemijski parametri

nije evidentirano

engleski

Characteristics of wine distillates from native grape varieties of the croatian uplands wine region (Bregovita Hrvatska)

nije evidentirano

wine distillate, native grape varieties, distillation, physico-chemical parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

29.06.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija