Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1133781

Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca


Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Jozinović, Antun; Doko, Kristina; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 165-186


CROSBI ID: 1133781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca
(Possibilities of utilization of waste generated by cocoa processing)

Autori
Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Doko, Kristina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
165-186

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
kakaovac ; ljuska ploda ; sok pulpe ; kakaova ljuska
(cocoa ; pod shell ; pulp juice ; cocoa shell)

Sažetak
Prerada kakaovca, od ubiranja plodova pa sve do proizvodnje čokolade, generira velike količine organskog otpada. Nakon berbe kakaovca odvaja se ljuska ploda kakaovca, nakon fermentacije zaostaje sok pulpe kakaovca, a prije ili nakon prženja kakaovih zrna se odvaja ljuska kakaovih zrna. Sva tri nusprodukta su bogata ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, proteinima i bioaktivnim komponentama. Iz tih razloga u posljednjih nekoliko godina se aktivno istražuje mogućnost njihovog najboljeg iskorištenja. Mnoga istraživanja se bave njihovim iskorištenjem, na primjer kao dodatak prehrambenim nutritivno siromašnim proizvodima, kao materijal za ekstrakciju bioaktivnih komponenti, vlakana, proteina, lignina i sl. Također, sok pulpe kakaovca se može koristiti i za proizvodnju različitih bezalkoholnih i alkoholnih pića. Ljuska ploda kakaovca može se koristiti i u hranidbi životinja, kao gnojivo ili u proizvodnji bioplina. Ljuska kakaovih zrna se također istražuje kao materijal u hranidbi životinja, za proizvodnju biogoriva, kao adsorbent i sl. Ispravno iskorištavanje ovih bioloških materijala imalo bi pozitivne ekološke, ekonomske i nutritivne učinke na prehrambenu industriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ - 2017-05) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Jozinović, Antun; Doko, Kristina; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, 2021. str. 165-186
Barišić, V., Flanjak, I., Jozinović, A., Doko, K., Babić, J., Šubarić, D. & Ačkar, Đ. (2021) Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Požegi, str. 165-186.
@inbook{inbook, year = {2021}, pages = {165-186}, keywords = {kakaovac, ljuska ploda, sok pulpe, kakaova ljuska}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja otpada nastalog preradom kakaovca}, keyword = {kakaovac, ljuska ploda, sok pulpe, kakaova ljuska}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, year = {2021}, pages = {165-186}, keywords = {cocoa, pod shell, pulp juice, cocoa shell}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Possibilities of utilization of waste generated by cocoa processing}, keyword = {cocoa, pod shell, pulp juice, cocoa shell}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font