Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca (CROSBI ID 70239)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Doko, Kristina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica
hrvatski
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca
Prerada kakaovca, od ubiranja plodova pa sve do proizvodnje čokolade, generira velike količine organskog otpada. Nakon berbe kakaovca odvaja se ljuska ploda kakaovca, nakon fermentacije zaostaje sok pulpe kakaovca, a prije ili nakon prženja kakaovih zrna se odvaja ljuska kakaovih zrna. Sva tri nusprodukta su bogata ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, proteinima i bioaktivnim komponentama. Iz tih razloga u posljednjih nekoliko godina se aktivno istražuje mogućnost njihovog najboljeg iskorištenja. Mnoga istraživanja se bave njihovim iskorištenjem, na primjer kao dodatak prehrambenim nutritivno siromašnim proizvodima, kao materijal za ekstrakciju bioaktivnih komponenti, vlakana, proteina, lignina i sl. Također, sok pulpe kakaovca se može koristiti i za proizvodnju različitih bezalkoholnih i alkoholnih pića. Ljuska ploda kakaovca može se koristiti i u hranidbi životinja, kao gnojivo ili u proizvodnji bioplina. Ljuska kakaovih zrna se također istražuje kao materijal u hranidbi životinja, za proizvodnju biogoriva, kao adsorbent i sl. Ispravno iskorištavanje ovih bioloških materijala imalo bi pozitivne ekološke, ekonomske i nutritivne učinke na prehrambenu industriju.
kakaovac ; ljuska ploda ; sok pulpe ; kakaova ljuska
nije evidentirano
engleski
Possibilities of utilization of waste generated by cocoa processing
nije evidentirano
cocoa ; pod shell ; pulp juice ; cocoa shell
nije evidentirano
Podaci o prilogu
165-186.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
2021.
978-953-7005-74-0