Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca (CROSBI ID 70239)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Doko, Kristina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 165-186

Podaci o odgovornosti

Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Doko, Kristina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica

hrvatski

Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca

Prerada kakaovca, od ubiranja plodova pa sve do proizvodnje čokolade, generira velike količine organskog otpada. Nakon berbe kakaovca odvaja se ljuska ploda kakaovca, nakon fermentacije zaostaje sok pulpe kakaovca, a prije ili nakon prženja kakaovih zrna se odvaja ljuska kakaovih zrna. Sva tri nusprodukta su bogata ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, proteinima i bioaktivnim komponentama. Iz tih razloga u posljednjih nekoliko godina se aktivno istražuje mogućnost njihovog najboljeg iskorištenja. Mnoga istraživanja se bave njihovim iskorištenjem, na primjer kao dodatak prehrambenim nutritivno siromašnim proizvodima, kao materijal za ekstrakciju bioaktivnih komponenti, vlakana, proteina, lignina i sl. Također, sok pulpe kakaovca se može koristiti i za proizvodnju različitih bezalkoholnih i alkoholnih pića. Ljuska ploda kakaovca može se koristiti i u hranidbi životinja, kao gnojivo ili u proizvodnji bioplina. Ljuska kakaovih zrna se također istražuje kao materijal u hranidbi životinja, za proizvodnju biogoriva, kao adsorbent i sl. Ispravno iskorištavanje ovih bioloških materijala imalo bi pozitivne ekološke, ekonomske i nutritivne učinke na prehrambenu industriju.

kakaovac ; ljuska ploda ; sok pulpe ; kakaova ljuska

nije evidentirano

engleski

Possibilities of utilization of waste generated by cocoa processing

nije evidentirano

cocoa ; pod shell ; pulp juice ; cocoa shell

nije evidentirano

Podaci o prilogu

165-186.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

2021.

978-953-7005-74-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija