Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 113378

Istraživanja J. Sirotkovića i suvremenost


Bogunović, Aleksandar
Istraživanja J. Sirotkovića i suvremenost // Zbornik radova: Znanstveni skup Stabilizacija-participacija-razvoj / Družić, Ivo (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet i Mikrorad, 2002. str. 49-59 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 113378 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanja J. Sirotkovića i suvremenost
(Research of J. Sirotković and contemporary science)

Autori
Bogunović, Aleksandar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova: Znanstveni skup Stabilizacija-participacija-razvoj / Družić, Ivo - Zagreb : Ekonomski fakultet i Mikrorad, 2002, 49-59

Skup
Znanstveni skup Stabilizacija-participacija-razvoj povodom 80. obljetnice rođenja Akademika Jakova Sirotkovića, professora emeritusa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.09.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
metodologija; analitički okivir; planiranje; razvoj
(metodology; analitical framework; planning; development)

Sažetak
Cijeniti stvaralaštvo čovjeka, plodnog autora i pragmatičara u rasponu od punih šest desetljeća složen je posao, tim više što je taj posao u tijeku i sigurno će biti prostora za ocjenu aktivnosti kad se budu analizirale nove obljetnice. Za ovu prigodu mene je posebno zanimala analitičnost akademika J. Sirotkovića, koja je prisutna u njegovim radovima od najranijih do današnjih dana. Razlog tome svakako nisu sumnje u njenu vrijednost i valjanost u suvremenim uvjetima, nego logičko pitanje: Zašto se ta analitičnost danas zaobilazi? Na to pitanje moguće je odgovoriti negativno kao što mi činimo u našoj praksi, ali sa svim konzekvencama. Interes je mogao biti i empirijski rad, ali s obzirom na dužinu vremenskog perioda u kojem su se istraživanja vršila i dinamične promjene ekonomskog sistema i politike, pa i državno-pravnog okvira, bilo bi teško napraviti generalizacije. Za pretpostaviti je da taj, već povijesni aspekt može biti zanimljiv za generacije koje su ga živjele, ali teško da bi bio razumljiv i interesantan za mlađe generacije. Pored toga, empirijske analize pod utjecajem su vremena i situacija u kojima i za koje se prave, pa uključuju i subjektivne poglede na događanja i interpretacije tih događanja. Izbjegavajući naznačene zamke moglo bi se reći da su to bili temeljni razlozi zbog kojih se empirijskim radovima neću baviti u ovom prilogu. Svakako sam svjestan propusta kojeg činim imajući na umu dugoročni aspekt u djelima J. Sirotkovića, pa i mogućnosti ocjena s distance i komparacije s današnjim vremenom. Osnovni sadržaj ovog priloga činit će: (1) metodologija istraživanja ekonomskih pojava s posebnim osvrtom na društvene račune i na osnovni analitički okvir relevantan za ocjenu ekonomske strukture, pa i ocjenu djelotvornosti ekonomskog sistema i (2) ekonomska politika i planiranje. Valja napomenuti da je analitički okvir relevantan za strukturalno utemeljenje ekonomske politike i njeno približavanje realnosti, pa je ovdje napravljena podjela samo uvjetna i načinjena je zbog preglednosti. Analitička utemeljenost ekonomske politike bitno se razlikuje od današnje stvarnosti u kojoj se ekonomski procesi odvijaju stihijno, a intervencije i vođenje ekonomske politike rezultat su intuicije, pa je teško analitički pratiti ostvarivanje takove ekonomske politike. To potvrđuje permanentno širenje tenzija na brojnim ekonomskim područjima i produbljivanje ekonomske krize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0067018

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandar Bogunović (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Bogunović, Aleksandar
Istraživanja J. Sirotkovića i suvremenost // Zbornik radova: Znanstveni skup Stabilizacija-participacija-razvoj / Družić, Ivo (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet i Mikrorad, 2002. str. 49-59 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Bogunović, A. (2002) Istraživanja J. Sirotkovića i suvremenost. U: Družić, I. (ur.)Zbornik radova: Znanstveni skup Stabilizacija-participacija-razvoj.
@article{article, author = {Bogunovi\'{c}, A.}, editor = {Dru\v{z}i\'{c}, I.}, year = {2002}, pages = {49-59}, keywords = {metodologija, analiti\v{c}ki okivir, planiranje, razvoj}, title = {Istra\v{z}ivanja J. Sirotkovi\'{c}a i suvremenost}, keyword = {metodologija, analiti\v{c}ki okivir, planiranje, razvoj}, publisher = {Ekonomski fakultet i Mikrorad}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bogunovi\'{c}, A.}, editor = {Dru\v{z}i\'{c}, I.}, year = {2002}, pages = {49-59}, keywords = {metodology, analitical framework, planning, development}, title = {Research of J. Sirotkovi\'{c} and contemporary science}, keyword = {metodology, analitical framework, planning, development}, publisher = {Ekonomski fakultet i Mikrorad}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font