Utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici (CROSBI ID 441717)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sorić, Martina
Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici
Rakija travarica je jako alkoholno piće podrijetlom iz Hrvatske koje se dobiva dodavanjem aromatičnog i ljekovitog bilja u destilat. Cilj ovog diplomskog rada je prikazati utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici. Ukupni fenolni spojevi su se određivali na tri uzorka različite alkoholne jakosti (30 % vol., 50 % vol. i 69 % vol.). Destilat je dobiven dvostrukom destilacijom vina sorte 'Moslavec' (Vitis vinifera 'Moslavec'). U dobiveni destilat na postupak maceracije je dodano sedam vrsta aromatičnih i ljekovitih biljaka. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa. Rezultati pokazuju da ne postoji signifikantna razlika među uzorcima, iako uzorci s višom alkoholnom jakosti (50 i 60 % vol.) pokazuju nešto više koncentracije ukupnih fenola.
rakija travarica, aromatično i ljekovito bilje, alkoholna jakost, ukupni fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Influence on alcoholic strenght on the content of total phenols in travarica brandy
nije evidentirano
travarica brandy, aromatic and medical herbs, alcoholic strenght, total phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
18.06.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb