Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 113287

Degradacija fenola u plinsko-kapljevitoj fazi u hibridnim corona reaktorima


Kušić, Hrvoje; Koprivanac, Natalija; Locke, Bruce R.
Degradacija fenola u plinsko-kapljevitoj fazi u hibridnim corona reaktorima // I. Hrvatska konferencija ekoinženjerstvo 2002 / Koprivanac, Natalija (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa-HDKI, Berislavićeva 6, Zagreb, 2002. (poster, sažetak, znanstveni)


Naslov
Degradacija fenola u plinsko-kapljevitoj fazi u hibridnim corona reaktorima
(Degradation of phenol in gas/liquid phase hybrid corona reactors)

Autori
Kušić, Hrvoje ; Koprivanac, Natalija ; Locke, Bruce R.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
I. Hrvatska konferencija ekoinženjerstvo 2002 / Koprivanac, Natalija - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa-HDKI, Berislavićeva 6, Zagreb, 2002

Skup
I. Hrvatska konferencija ekoinženjerstvo 2002

Mjesto i datum
Plitvička jezera, Hrvatska, 22-24.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Fenol; razgradnja; hibridni corona reaktori; zeoliti
(Phenol; degradation; hybrid corona reactors; zeolites)

Sažetak
Hibridni reaktori s električnim pražnjenjem (Corona reaktor) u plinskoj-kapljevitoj fazi uključuju simultano visoko voltažno električno pražnjenje u vodi i u plinskoj fazi iznad površine vode. U ovom radu eksperimenti su provođeni u tri vrste Corona reaktora: standardni-referentni, hibridni-serijski i hibridni-paralelni. U usporedbi sa prethodnim istraživanjima, koja su pokazala bitne razlike u nastajanju O3 u plinskoj fazi u dva tipa hibridnih reaktora, ali iste količine nastajanja H2O2 u kapljevitoj fazi ta dva tipa reaktora, ovim radom je dokazano da hibridni-serijski Corona reaktor proizvodi više OH&#8226 ; ; radikala od hibridnog-paralelnog Corona reaktora. Može se pretpostaviti da je to utjecaj nastajanja intenzivnih kanala plazme koji se nalaze između površine vode i eletrode za uzemljenje od RVC-a koja se nalazi iznad površine vode u plinskoj fazi, i pod tim utjecajem dolazi do nastajanja više OH&#8226 ; ; radikala. Također je ispitivano uklanjanje fenola iz vode i to na tri načina ; koristeći samo zeolite (H+Y, NH4+ZSM-5, Fe2+ZSM-5), samo Corona reaktore i kao treću kombinaciju eksperimenata Corona reaktore i gore navedene zeolite. Dokazano je da je hibridni-serijski reaktor najefikasniji za uklanjanje fenola iz vodene otopine ako se koristi samo Corona reaktor. S uvođenjem različitih zeolita, hibridni-paralelni Corona reaktor se pokazao boljim od hibridnog &#8211 ; ; serijskog , što dovodi do zaključka da O3, kojeg više nastaje u hibridnom-paralelnom Corona reaktoru, postaje reaktivniji pod utjecajem zeolita, što dovodi do veće degradacije fenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125018

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb