Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu (CROSBI ID 441633)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pranjić, Petra
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu
Cilj ovog rada bio je prikaz različitih stilova i metoda proizvodnje pjenušavih vina. Pjenušava vina su posebna kategorija vina dobivena od grožđa drugačijih parametara u odnosu na grožđe namijenjeno proizvodnji mirnih vina. Grožđe se tako bere ranije nego grožđe za mirna vina, u tehnološkoj zrelosti, tako da sadrži manje šećera, a više ukupnih kiselina. Pjenušava vina sadrže ugljikov dioksid koji stvara pritisak u boci, a koji je vidljiv kao perlanje i nastanak pjene po čemu su i dobila ime. Proces proizvodnje sastoji se od proizvodnje baznog vina i sekundarne fermentacije. Bazna vina se često miješaju odnosno kupažiraju i na taj način dodatno pridonose kakvoći pjenušavog vina. U prvom dijelu rada prikazuje se povijesni pregled proizvodnje pjenušavih vina te vinogradarski dio proizvodnje grožđa, dok su kasnije prezentirane metode i postupci proizvodnje od primarne prerade do opreme boce. Nadalje, uspoređena je klasična i charmat metoda proizvodnje te su navedene kategorije pjenušaca obzirom na koncentraciju šećera. Na samom kraju rada prikazani su i opisani tipovi pjenušavih vina u određenim zemljama, kao što je šampanjac u Francuskoj, Cava u Španjolskoj i Spumante u Italiji te je opisan postupak otvaranja i posluživanja pjenušavog vina.
pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Styles and production methods of sparkling wines in the world
nije evidentirano
sparkling wine, secondary fermentation, production method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
04.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb