Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu (CROSBI ID 441633)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pranjić, Petra Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Pranjić, Petra

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu

Cilj ovog rada bio je prikaz različitih stilova i metoda proizvodnje pjenušavih vina. Pjenušava vina su posebna kategorija vina dobivena od grožđa drugačijih parametara u odnosu na grožđe namijenjeno proizvodnji mirnih vina. Grožđe se tako bere ranije nego grožđe za mirna vina, u tehnološkoj zrelosti, tako da sadrži manje šećera, a više ukupnih kiselina. Pjenušava vina sadrže ugljikov dioksid koji stvara pritisak u boci, a koji je vidljiv kao perlanje i nastanak pjene po čemu su i dobila ime. Proces proizvodnje sastoji se od proizvodnje baznog vina i sekundarne fermentacije. Bazna vina se često miješaju odnosno kupažiraju i na taj način dodatno pridonose kakvoći pjenušavog vina. U prvom dijelu rada prikazuje se povijesni pregled proizvodnje pjenušavih vina te vinogradarski dio proizvodnje grožđa, dok su kasnije prezentirane metode i postupci proizvodnje od primarne prerade do opreme boce. Nadalje, uspoređena je klasična i charmat metoda proizvodnje te su navedene kategorije pjenušaca obzirom na koncentraciju šećera. Na samom kraju rada prikazani su i opisani tipovi pjenušavih vina u određenim zemljama, kao što je šampanjac u Francuskoj, Cava u Španjolskoj i Spumante u Italiji te je opisan postupak otvaranja i posluživanja pjenušavog vina.

pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Styles and production methods of sparkling wines in the world

nije evidentirano

sparkling wine, secondary fermentation, production method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

04.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)