Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina (CROSBI ID 441628)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Maslić, Anja Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Maslić, Anja

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina

Nestabilni proteini su jedan od najznačajnijih čimbenika nestabilnosti, odnosno proteinskog zamućenja, bijelih i ružičastih vina. Kao jedan od najučinkovitijih i najjeftinijih proizvoda za proteinsku stabilizaciju u vinarstvu, koristi se bentonit koji ujedno može i negativno utjecati na kakvoću vina. Upravo je sve veća upotreba bentonita rezultirala potragom za alternativama koje će imati isti učinak kao i bentonit, ali manje utjecati na kakvoću vina. Dok su neke alternative već u upotrebi, ostale se još istražuju. U ovom radu opisani su neki od mogućih alternativnih proizvoda i postupaka stabilizacije vina kao što su: tanini, enzimi, hitin, karagenan, proizvodi biljnog te životinjskog porijekla, cirkonijev dioksid, zeolit, magnetske nanočestice te proces tangencijalne ultrafiltracije.

alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina

nije evidentirano

engleski

Alternative methods of protein stabilization of wine

nije evidentirano

alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

16.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)