Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina (CROSBI ID 441628)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Maslić, Anja
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina
Nestabilni proteini su jedan od najznačajnijih čimbenika nestabilnosti, odnosno proteinskog zamućenja, bijelih i ružičastih vina. Kao jedan od najučinkovitijih i najjeftinijih proizvoda za proteinsku stabilizaciju u vinarstvu, koristi se bentonit koji ujedno može i negativno utjecati na kakvoću vina. Upravo je sve veća upotreba bentonita rezultirala potragom za alternativama koje će imati isti učinak kao i bentonit, ali manje utjecati na kakvoću vina. Dok su neke alternative već u upotrebi, ostale se još istražuju. U ovom radu opisani su neki od mogućih alternativnih proizvoda i postupaka stabilizacije vina kao što su: tanini, enzimi, hitin, karagenan, proizvodi biljnog te životinjskog porijekla, cirkonijev dioksid, zeolit, magnetske nanočestice te proces tangencijalne ultrafiltracije.
alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina
nije evidentirano
engleski
Alternative methods of protein stabilization of wine
nije evidentirano
alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
16.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb