Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aromatski profili baznih i pjenušavih vina "Bela" i " Katarina" proizvedenih tradicionalnom metodom (CROSBI ID 441626)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šikač, Iva Aromatski profili baznih i pjenušavih vina "Bela" i " Katarina" proizvedenih tradicionalnom metodom / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šikač, Iva

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Aromatski profili baznih i pjenušavih vina "Bela" i " Katarina" proizvedenih tradicionalnom metodom

Pjenušava vina zauzimaju sve veći udio u svjetskoj proizvodnji vina. Unazad desetak godina i u Republici Hrvatskoj bilježi se porast proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Sekundarna fermentacija i dozrijevanje na talogu ključne su faze tradicionalne metode proizvodnje koje utječu na aromatski profil pjenušavih vina. U ovom radu provedene su osnovne fizikalno-kemijske analize baznih vina te analize aromatskih profila baznih i pjenušavih vina ˝Bela˝ i ˝Katarina˝, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se detektirali aromatski spojevi i glavni nosioci aromatskog profila. U radu je jasno vidljivo koji su to kemijski spojevi značajno utjecali na razlike u aromatskim profilima između baznih i pjenušavih vina te između dva stila pjenušavih vina. Bijelo pjenušavo vino ˝Bela˝ proizvedeno je od sorata ꞌManzoniꞌ i ꞌPinot crniꞌ, a ružičasto pjenušavo vino ˝Katarina˝ proizvedeno je od sorata ꞌManzoniꞌ, ꞌPinot crniꞌ i ꞌMerlotꞌ. Različite sorte su, uz isti soj kvasca, tehnologiju i duljinu dozrijevanja na talogu, imale značajan utjecaj na razvoj aromatskih profila s naglašenim cvjetnim i voćnim, te prepoznatljivim tercijarnim aromama.

pjenušavo vino, aromatski spojevi, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda

nije evidentirano

engleski

Aromatic profile of the base wines and sparkling wines "Bela" and "Katarina" produced by a traditional method

nije evidentirano

sparkling wine, aromatic compounds, secondary fermentation, traditional method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

11.06.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)