Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445 (CROSBI ID 441625)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perić, Ana Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445 / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Perić, Ana

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445

Graševina bijela najzastupljenija je sorta vinove loze u hrvatskim vinogorjima. Zbog njene važnosti i raznolikosti stilova vina koje može dati, 2004. godine započeo je proces klonske selekcije koji je rezultirao registracijom četiri klona sorte ´Graševine´. Kako bi se analizirao kemijski sastav i kakvoća vina od klonova OB-445 i OB-412, provedena je fermentacija s dva soja Saccharomyces cerevisiae kvascem te sekvencijalna fermentacija s vrstama Metschnikowia pulcherrima i S. cerevisiae. Osnovnom analizom mošta i vina utvrđena je niža koncentracija alkohola u vinu s provedenom sekvencijalnom inokulacijom, ukupna kiselost je istovremeno bila niža, a ukupni fenoli su varirali ovisno o klonu. Senzornim ocjenjivanjem, prema opisnoj i metodi redoslijeda bolje su ocijenjeni uzorci inokulirani sojevima S. cerevisiae.

Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija

nije evidentirano

engleski

The influence of yeasts on the chemical composition and quality of cv. Graševina wine made from OB-412 and OB-445 clones

nije evidentirano

Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

30.04.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)