Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445 (CROSBI ID 441625)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perić, Ana
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445
Graševina bijela najzastupljenija je sorta vinove loze u hrvatskim vinogorjima. Zbog njene važnosti i raznolikosti stilova vina koje može dati, 2004. godine započeo je proces klonske selekcije koji je rezultirao registracijom četiri klona sorte ´Graševine´. Kako bi se analizirao kemijski sastav i kakvoća vina od klonova OB-445 i OB-412, provedena je fermentacija s dva soja Saccharomyces cerevisiae kvascem te sekvencijalna fermentacija s vrstama Metschnikowia pulcherrima i S. cerevisiae. Osnovnom analizom mošta i vina utvrđena je niža koncentracija alkohola u vinu s provedenom sekvencijalnom inokulacijom, ukupna kiselost je istovremeno bila niža, a ukupni fenoli su varirali ovisno o klonu. Senzornim ocjenjivanjem, prema opisnoj i metodi redoslijeda bolje su ocijenjeni uzorci inokulirani sojevima S. cerevisiae.
Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija
nije evidentirano
engleski
The influence of yeasts on the chemical composition and quality of cv. Graševina wine made from OB-412 and OB-445 clones
nije evidentirano
Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
30.04.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb