Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´ (CROSBI ID 441623)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vincek, Ivana
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´
'Pošip' je hrvatska autohtona sorta iz vinogradarske regije Dalmacija, posebno cijenjena zbog svojeg aromatskog potencijala. Suvremena tehnologija proizvodnje grožđa i vina ´Pošip´ pokušava pronaći optimalne tehnike za potenciranja sinteze i ekstrakcije aromatskih spojeva koji utječu na sortnu prepoznatljivost. U tu svrhu koriste se i različiti antioksidansi koji čuvaju aromatsku kompleksnost tijekom proizvodnje i dozrijevanja vina. Glutation je enološko sredstvo čija je uloga zaštita vina od oksidacije, sprječavanjem reakcije kisika s aromatskim i polifenolnim spojevima. U ovom radu provedeno je istraživanje utjecaja glutationa prije i tijekom primarne prerade na osnovne fizikalne-kemijske parametre te senzorna svojstva vina sorte 'Pošip'. Uspoređivani su rezultati mjerenja otopljenog kisika, ukupnih fenola, parametara boje i senzornog ocjenjivanja vina, između kontrolnog uzorka te tretmana tretiranja svježeg grožđa (GG) i mošta glutationom (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na otopljenost kisika te nijansu i intenzitet boje u uzorku GM, dok je najviše ukupnih fenola bilo u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem nisu utvrđene značajne razlike u aromatskom profilu te okusu i općem dojmu između vina 'Pošip'.
'Pošip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
Influence of glutathione application on chemical composition and quality of the Pošip wine
nije evidentirano
'Pošip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
19.05.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb