Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´ (CROSBI ID 441623)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vincek, Ivana Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´ / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Vincek, Ivana

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´

'Pošip' je hrvatska autohtona sorta iz vinogradarske regije Dalmacija, posebno cijenjena zbog svojeg aromatskog potencijala. Suvremena tehnologija proizvodnje grožđa i vina ´Pošip´ pokušava pronaći optimalne tehnike za potenciranja sinteze i ekstrakcije aromatskih spojeva koji utječu na sortnu prepoznatljivost. U tu svrhu koriste se i različiti antioksidansi koji čuvaju aromatsku kompleksnost tijekom proizvodnje i dozrijevanja vina. Glutation je enološko sredstvo čija je uloga zaštita vina od oksidacije, sprječavanjem reakcije kisika s aromatskim i polifenolnim spojevima. U ovom radu provedeno je istraživanje utjecaja glutationa prije i tijekom primarne prerade na osnovne fizikalne-kemijske parametre te senzorna svojstva vina sorte 'Pošip'. Uspoređivani su rezultati mjerenja otopljenog kisika, ukupnih fenola, parametara boje i senzornog ocjenjivanja vina, između kontrolnog uzorka te tretmana tretiranja svježeg grožđa (GG) i mošta glutationom (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na otopljenost kisika te nijansu i intenzitet boje u uzorku GM, dok je najviše ukupnih fenola bilo u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem nisu utvrđene značajne razlike u aromatskom profilu te okusu i općem dojmu između vina 'Pošip'.

'Pošip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli

nije evidentirano

engleski

Influence of glutathione application on chemical composition and quality of the Pošip wine

nije evidentirano

'Pošip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

19.05.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)