Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1132222

Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Graševina


Obradović, Valentina; Mesić, Josip; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica; Marčetić, Helena; Škrabal, Svjetlana
Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Graševina // 18. Ružičkini dani “Danas znanost – sutra industrija” / Jukić, Ante ; Ocelić Bulatović, Vesna ; Kučić Grgić, Dajana (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strosssmayera u Osijeku, 2020. str. 116-124 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 1132222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Graševina
(Influence of harvest date and yeast strains on physical, chemical and organoleptic properties of Graševina wine)

Autori
Obradović, Valentina ; Mesić, Josip ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Marčetić, Helena ; Škrabal, Svjetlana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
18. Ružičkini dani “Danas znanost – sutra industrija” / Jukić, Ante ; Ocelić Bulatović, Vesna ; Kučić Grgić, Dajana - Vukovar : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strosssmayera u Osijeku, 2020, 116-124

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup 18. Ružičkini dani, danas znanost-sutra industrija

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16-20 09, 2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Graševina, Kutjevo, yeasts, termin berbe
(Graševina, Kutjevo, yeasts, harvest date)

Sažetak
Graševina je najznačajnija vinska sorta u Republici Hrvatskoj, a Vinogorje Kutjevo je među najpoznatijim vinogorjima u kontinentalnoj Hrvatskoj, idealno za razvoj maksimalnih sortnih potencijala. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj različitih vrsta kvasaca i termina berbe na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva vina Graševina. Grožđe je uzgojeno u Vinogorju Kutjevo, na položaju Podgorje 2019. godine. Za proces fermentacije korištene su tri vrste komercijalnih kvasaca (Siha 9, Uvaferm CEG, Anchor vin 13), te autohtoni kvasac, a berba je provedena u dva termina, početkom rujna i početkom listopada 2019. godine. U uzorcima je određen udio alkohola, ukupne kiseline, ukupni ekstrakt i ekstrakt bez šećera, reducirajući šećeri, pH, vinska i jabučna kiselina, antioksidativna aktivnost DPPH metodom, te gustoća boje. Senzorsko ocjenjivanje vina proveo je panel profesionalnih ocjenjivača metodom 100 bodova. Autohtoni kvasci nisu uspješno završili fermentaciju u svrhu dobivanja suhog vina, osobito u kasnijem terminu berbe, te je takav stil poluslatkog vina ujedno i lošije senzorski ocijenjen. Najbolje ocijenjeno vino je vino iz kasnijeg termina berbe, uz upotrebu kvasca Siha 9, a isti kvasac je i u prvom terminu berbe pokazao bolji rezultat senzorskog ocjenjivanja od ostalih. Kasniji termin berbe rezultirao je većim udjelom šećera u grožđu i posljedično većim sadržajem alkohola u suhim vinima, manjim vrijednostima ukupne kiselosti i jabučne kiseline, dok nema značajnije razlike u antioksidativnoj aktivnosti. S druge strane, vina dobivena fermentacijom pomoću autohtonih kvasaca su pokazala nešto veću antioksidativnu aktivnost od vina dobivenih pomoću komercijalnih kvasaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.hdki.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Valentina; Mesić, Josip; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica; Marčetić, Helena; Škrabal, Svjetlana
Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Graševina // 18. Ružičkini dani “Danas znanost – sutra industrija” / Jukić, Ante ; Ocelić Bulatović, Vesna ; Kučić Grgić, Dajana (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strosssmayera u Osijeku, 2020. str. 116-124 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Obradović, V., Mesić, J., Ergović Ravančić, M., Svitlica, B., Marčetić, H. & Škrabal, S. (2020) Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Graševina. U: Jukić, A., Ocelić Bulatović, V. & Kučić Grgić, D. (ur.)18. Ružičkini dani “Danas znanost – sutra industrija”.
@article{article, year = {2020}, pages = {116-124}, keywords = {Gra\v{s}evina, Kutjevo, yeasts, termin berbe}, title = {Utjecaj termina berbe i kvasaca na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva vina Gra\v{s}evina}, keyword = {Gra\v{s}evina, Kutjevo, yeasts, termin berbe}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strosssmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, year = {2020}, pages = {116-124}, keywords = {Gra\v{s}evina, Kutjevo, yeasts, harvest date}, title = {Influence of harvest date and yeast strains on physical, chemical and organoleptic properties of Gra\v{s}evina wine}, keyword = {Gra\v{s}evina, Kutjevo, yeasts, harvest date}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strosssmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font