Predviđanje stečaja u restoranskoj industriji Hrvatske (CROSBI ID 295525)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bogdan, Siniša
hrvatski
Predviđanje stečaja u restoranskoj industriji Hrvatske
Svrha istraživanja ovoga rada je istražiti mogućnost predviđanja stečaja u hrvatskoj restoranskoj industriji. Istraživanje je provedeno u razdoblju 2017.–2019. godine na uzorku od 297 poslovnih subjekata u stečaju i 308 poslovnih subjekata koji nisu u stečaju, te isti pripadaju području I razred 5610 -Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Temeljem logističke regresije procijenjen je model s dvije varijable, te je isti pokazao 82, 8 % točnosti predviđanja godinu dana prije stečaja, 76, 7 % dvije godine prije stečaja i 76, 4 % tri godine prije stečaja. Model sugerira da koeficijent vlastitog financiranja (koji pokazuje udio imovine koji se financira iz kapitala) i EBITDA marža (koja ukazuje na EBITDA izraženu u postotku poslovnih prihoda), imaju važnu ulogu u predviđanju stečaja restorana. Ovaj rad pruža nova saznanja u predviđanju stečaja restorana u Hrvatskoj.
logistička regresija ; logit ; financijski pokazatelji ; bankrot
nije evidentirano
engleski
Bankruptcy prediction in the Croatian restaurant industry
nije evidentirano
logistic regression ; logit ; financial indicators ; restaurant bankruptcy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30 (1)
2021.
99-119
objavljeno
1330-1039
1848-963X
10.17818/EMIP/2021/1.5
Povezanost rada
Ekonomija