Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Predviđanje stečaja u restoranskoj industriji Hrvatske (CROSBI ID 295525)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Bogdan, Siniša Predviđanje stečaja u restoranskoj industriji Hrvatske // Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 30 (2021), 1; 99-119. doi: 10.17818/EMIP/2021/1.5

Podaci o odgovornosti

Bogdan, Siniša

hrvatski

Predviđanje stečaja u restoranskoj industriji Hrvatske

Svrha istraživanja ovoga rada je istražiti mogućnost predviđanja stečaja u hrvatskoj restoranskoj industriji. Istraživanje je provedeno u razdoblju 2017.–2019. godine na uzorku od 297 poslovnih subjekata u stečaju i 308 poslovnih subjekata koji nisu u stečaju, te isti pripadaju području I razred 5610 -Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Temeljem logističke regresije procijenjen je model s dvije varijable, te je isti pokazao 82, 8 % točnosti predviđanja godinu dana prije stečaja, 76, 7 % dvije godine prije stečaja i 76, 4 % tri godine prije stečaja. Model sugerira da koeficijent vlastitog financiranja (koji pokazuje udio imovine koji se financira iz kapitala) i EBITDA marža (koja ukazuje na EBITDA izraženu u postotku poslovnih prihoda), imaju važnu ulogu u predviđanju stečaja restorana. Ovaj rad pruža nova saznanja u predviđanju stečaja restorana u Hrvatskoj.

logistička regresija ; logit ; financijski pokazatelji ; bankrot

nije evidentirano

engleski

Bankruptcy prediction in the Croatian restaurant industry

nije evidentirano

logistic regression ; logit ; financial indicators ; restaurant bankruptcy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30 (1)

2021.

99-119

objavljeno

1330-1039

1848-963X

10.17818/EMIP/2021/1.5

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice