Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci (CROSBI ID 441536)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Josić, Marija
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci
Polifenolni sastav crnih vina značajno utječe na njihovu kakvoću. Među brojnim čimbenicima koji ga modificiraju, posebno se ističu sorta i vinogradarski položaj. Cilj ovog rada bio je utvrditi polifenolni profil u komercijalno dostupnim vinima sorata 'Syrah', 'Merlot' i 'Cabernet Sauvignon' berbe 2015. i 2016. s položaja Korlat, te položaja u Nadinu i Polači, unutar vinogorja Benkovac – Stankovci. Rezultati ukazuju na razlike u koncentraciji i sastavu polifenolnih spojeva među vinima, obzirom na položaj i sortu. Najviša koncentracija ukupnih fenola zabilježena je u vinu 'Merlot' iz Nadina (3495 mg/L). Obzirom na koncentraciju antocijana, flavonola i stilbena ističu se vina Korlat, a prema flavan-3-olima vina iz Polače. Sorta s najviše antocijana i najvećim intenzitetom boje bio je 'Cabernet Sauvignon', dok je u vinima 'Merlot' bilo najviše flavan-3-ola i hidroksicimetnih kiselina. U vinima različitih sorata s položaja Korlat nisu zabilježene značajne razlike u polifenolnom sastavu nakon dvije uzastopne berbe.
antocijani, flavan-3-oli, položaj, 'Syrah', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon'
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic composition of selected red wines from the wine-growing hill Benkovac-Stankovci
nije evidentirano
anthocyanins, flavan-3-ols, viticultural position, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
13.05.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb