Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´ (CROSBI ID 441534)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Drempetić, Tomislav
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´
Cilj ovog istraživačkog rada bila je primjena metode karbonske maceracije temeljene na atmosferi zasićenoj s CO2 u kojoj se provodi maceracija i alkoholna fermentacija unutar bobice. Metoda je dobro poznata i aktualna u svijetu te služi za dobivanje svježih, mladih crnih vina s naglašenim voćnim karakterom. U ovome radu opisana je tehnologija proizvodnje vina koja se odvija u zatvorenome tanku u koji se ubrizgava inertni plin (CO2), a maceracija se provodi pri temperaturi 30–32 °C. Vino dobiveno karbonskom maceracijom uspoređivano je s vinima dobivenim klasičnom tehnologijom proizvodnje crnih vina, sa i bez inducirane malolaktične fermentacije. Sve tehnologije proizvodnje primijenjene su na grožđe sorte ´Frankovka´. Rezultati istraživanja ukazuju na signifikantne razlike u alkoholnoj jakosti, ukupnoj kiselosti te aromatskom profilu vina proizvedenih karbonskom maceracijom u odnosu na tradicionalnu maceraciju i fermentaciju.
CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolaktična fermentacija
nije evidentirano
engleski
Influence of carbonic maceration on the quality of cv. Blaufränkisch wine
nije evidentirano
Blaufränkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
21.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb