Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´ (CROSBI ID 441534)

Ocjenski rad | diplomski rad

Drempetić, Tomislav Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´ / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Drempetić, Tomislav

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´

Cilj ovog istraživačkog rada bila je primjena metode karbonske maceracije temeljene na atmosferi zasićenoj s CO2 u kojoj se provodi maceracija i alkoholna fermentacija unutar bobice. Metoda je dobro poznata i aktualna u svijetu te služi za dobivanje svježih, mladih crnih vina s naglašenim voćnim karakterom. U ovome radu opisana je tehnologija proizvodnje vina koja se odvija u zatvorenome tanku u koji se ubrizgava inertni plin (CO2), a maceracija se provodi pri temperaturi 30–32 °C. Vino dobiveno karbonskom maceracijom uspoređivano je s vinima dobivenim klasičnom tehnologijom proizvodnje crnih vina, sa i bez inducirane malolaktične fermentacije. Sve tehnologije proizvodnje primijenjene su na grožđe sorte ´Frankovka´. Rezultati istraživanja ukazuju na signifikantne razlike u alkoholnoj jakosti, ukupnoj kiselosti te aromatskom profilu vina proizvedenih karbonskom maceracijom u odnosu na tradicionalnu maceraciju i fermentaciju.

CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolaktična fermentacija

nije evidentirano

engleski

Influence of carbonic maceration on the quality of cv. Blaufränkisch wine

nije evidentirano

Blaufränkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

21.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)