Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´ (CROSBI ID 441533)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zorić, Ante Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´ / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Zorić, Ante

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´

Suvremeno vinarstvo podrazumijeva kontinuirana istraživanja i edukaciju u svrhu prilagodbe proizvodnje vina uvjetima dozrijevanja grožđa i zahtjevima tržišta. U posljednjih nekoliko godina, zbog sve izraženijih klimatskih promjena, grožđe sadrži sve višu koncentraciju šećera i sve nižu koncentraciju ukupnih kiselina, što može rezultirati proizvodnjom neharmoničnih vina. U svrhu rješavanja tog problema, na tržištu su se pojavile različite selekcije vinskih kvasaca čiji metabolizam može utjecati na smanjenje koncentracije alkohola ili povećanje koncentracije kiselina u vinu. Takva biotehnološka rješenja obilježja su suvremenog vinarstva te predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu provedene su fermentacije s različitim sojevima Saccharomyces sp. i ne-Saccharomyces sp. kvasaca te su uspoređivani sastavi i svojstva proizvedenih vina. Grožđe sorte ´Babić´ korišteno za ovo istraživanje uzgojeno je na melioriranom kršu položaja Jadrtovac, vinogorje Šibenik. Osnovna fizikalno-kemijska analiza provedena je prema metodama O.I.V.-a (2012), pojedinačne organske kiseline i ukupni polifenolni spojevi određeni su spektrofotometrijski, a pojedinačni polifenolni spojevi uz pomoć tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Statističkom analizom (ANOVA) utvrđene su razlike u kemijskom sastavu moštova i vina te utjecaju tretmana na kakvoću vina. Vina su senzorno ocijenjena deskriptivnom i metodom redoslijeda.

´Babić´, klimatske promjene, ne-Saccharomyces, Saccharomyces, vinski kvasci, vinarstvo

nije evidentirano

engleski

The impact of different Saccharomyces and non- Saccharomyces sp. yeast strains on composition and quality of Babić wine

nije evidentirano

Babić, climate changes, non-Saccharomyces, Saccharomyces, wine yeasts, winemaking

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)