Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom (CROSBI ID 441523)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vučemilo, Nikolina
Vuković, Rosemary
Vuković, Ana
hrvatski
Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom
Jod kao esencijalni element sudjeluje u normalnom funkcioniranju organizma, a naročito štitne žlijezde gdje je neophodan za sintezu tiroksina te trijodtironina. Malnutricija uzrokovana neadekvatnim unosom joda može se spriječiti biofortifikacijom usjeva, kao i različitim dodacima prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio pšeničnu travu koja se često koristi kao dodatak prehrani, obogatiti jodom. Pšenična trava bogata je vitaminima, mineralima, fenolnim spojevima te joj se pripisuju brojna pozitivna znanstveno potvrđena djelovanja na ljudski organizam. Nutritivna vrijednost, u ovom istraživanju, vrednovana je mjerenjem količine vitamina C, ukupnih fenola, klorofila, karotenoida, ukupnih šećera i celuloze te ukupne antioksidacijske aktivnosti. Povećanjem koncentracije kalijeva jodida, koji se koristio za biofortifikaciju pšenične trave, povećavala se i količina vitamina C, proteina, klorofila i ukupnih šećera u pšeničnoj travi. S druge strane, visoke koncentracije pokazale su se toksičnima budući da je došlo do smanjenja biomase i klijavosti pšenice. Stoga, pšenična trava obogaćena jodom zbog svoje nutritivne vrijednosti ima potencijal za upotrebu u svakodnevnoj prehrani ili za liječenje malnutricije.
jod, pšenična trava, biofortifikacija, nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Nutritional quality of wheat seedlings biofortified with iodine
nije evidentirano
iodine, wheatgrass, biofortification, nutritional value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek