Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom (CROSBI ID 441523)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vučemilo, Nikolina Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom / Vuković, Rosemary (mentor); Vuković, Ana (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2020

Podaci o odgovornosti

Vučemilo, Nikolina

Vuković, Rosemary

Vuković, Ana

hrvatski

Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom

Jod kao esencijalni element sudjeluje u normalnom funkcioniranju organizma, a naročito štitne žlijezde gdje je neophodan za sintezu tiroksina te trijodtironina. Malnutricija uzrokovana neadekvatnim unosom joda može se spriječiti biofortifikacijom usjeva, kao i različitim dodacima prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio pšeničnu travu koja se često koristi kao dodatak prehrani, obogatiti jodom. Pšenična trava bogata je vitaminima, mineralima, fenolnim spojevima te joj se pripisuju brojna pozitivna znanstveno potvrđena djelovanja na ljudski organizam. Nutritivna vrijednost, u ovom istraživanju, vrednovana je mjerenjem količine vitamina C, ukupnih fenola, klorofila, karotenoida, ukupnih šećera i celuloze te ukupne antioksidacijske aktivnosti. Povećanjem koncentracije kalijeva jodida, koji se koristio za biofortifikaciju pšenične trave, povećavala se i količina vitamina C, proteina, klorofila i ukupnih šećera u pšeničnoj travi. S druge strane, visoke koncentracije pokazale su se toksičnima budući da je došlo do smanjenja biomase i klijavosti pšenice. Stoga, pšenična trava obogaćena jodom zbog svoje nutritivne vrijednosti ima potencijal za upotrebu u svakodnevnoj prehrani ili za liječenje malnutricije.

jod, pšenična trava, biofortifikacija, nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Nutritional quality of wheat seedlings biofortified with iodine

nije evidentirano

iodine, wheatgrass, biofortification, nutritional value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

15.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija