Sortno i tkivno-specifični učinak kadmija na oksidacijski i antioksidacijski status tri kultivara soje (Glycine max) (CROSBI ID 441520)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dugić, Milica
Vuković, Rosemary ; Ivna Štolfa Čamagajevac
hrvatski
Sortno i tkivno-specifični učinak kadmija na oksidacijski i antioksidacijski status tri kultivara soje (Glycine max)
Kadmij (Cd) je teški metal toksičan za biljke, a u višim koncentracijama i letalan. Povišena koncentracija Cd u tlu uzrokuje promjenu u fiziološkim i biokemijskim procesima biljaka što za posljedicu ima smanjeni rast i prinos usjeva. Različite biljne vrste, ali i različiti kultivari istih vrsta pokazuju različit stupanj akumulacije Cd u biljnom tkivu. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj različitih koncentracija Cd na oksidacijski i antioksidacijski status u izdanku i korijenu tri hrvatska kultivara soje (Korana, Lucija i Ika) koji se međusobno razlikuju u stupnju akumulacije Cd u zrnu. Kao pokazatelji oksidacijskog statusa mjereni su količina vodikova peroksida i razina lipidne peroksidacije, dok su kao pokazatelji antioksidacijskog statusa mjerene aktivnosti različitih antioksidacijskih enzima (katalaza, superoksid-dismutaza, gvajakol-peroksidaza). Utjecaj Cd na pojavu oksidacijskog stresa kao značajnog mehanizma toksičnosti u biljkama, te na antioksidacijski obrambeni odgovor ovisio je o primijenjenoj koncentraciji Cd, tipu biljnog tkiva, te o kultivaru. Kultivar Lucija pokazao je najučinkovitiji antioksidacijski odgovor, te se time izdvojio kao najtolerantniji kultivar. Smanjena koncentracija klorofila u tri kultivara upućuje na veliku osjetljivost fotosintetskog aparata na Cd. Nove spoznaje o mehanizmima toksičnosti i detoksikacije daju bolji uvid u istraživanu problematiku, te razvijanje strategija za povećanje tolerancije na Cd.
kadmij, soja, oksidacijski stres, antioksidacijski enzimi, klorofil, karotenoidi
nije evidentirano
engleski
Cultivar and tissue-specific cadmium effect on oxidative and antioxidative status in three soybean cultivars (Glycine max)
nije evidentirano
cadmium, soybean, oxidative stress, antioxidant enzymes, chlorophyll, carotenoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
27.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek