Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske (CROSBI ID 441516)

Ocjenski rad | diplomski rad

Crnčić (Maček), Ivana Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Crnčić (Maček), Ivana

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske

Glicerol je nehlapljivi nusproizvod alkoholne fermentacije. Prisutan je u suhim i poluslatkim vinima u koncentracijama od 5 g/L do 14 g/L. Crna vina imaju više koncentracije glicerola u odnosu na bijela, i to od 6.8 g/L do 10.5 g/L, dok predikatna vina sadrže najviše koncentracije glicerola, do 25 g/L. Glicerol je vrlo važan u sastavu kvalitetnih vina samim time što doprinosi viskoznosti odnosno punoći, što je uzrokovalo i zloupotrebu njegovog utjecaja, nelegalnim dodavanjem industrijskog glicerola u vino. Danas postoje razne metode analize vina kojima se dokazuje patvorenje vina dodatkom raznih spojeva za poboljšanje njegove kvalitete. Metode za dokazivanje prisutnosti i koncentracije glicerola mogu biti enzimatske, kemijske i instrumentalne (GC- plinska kromatografija). U uzorcima vina iz kontinentalne Hrvatske analiziranih enzimatskom metodom dobivene koncentracije za predikatna vina kreću se u rasponu od 5.7 g/L do 34.1 g/L dok su prosječne vrijednosti ispitanih uzoraka u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu 12.4 g/L.

enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina

nije evidentirano

engleski

Glycerol analysis in wines from continental Croatia

nije evidentirano

enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

16.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)