Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske (CROSBI ID 441516)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Crnčić (Maček), Ivana
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske
Glicerol je nehlapljivi nusproizvod alkoholne fermentacije. Prisutan je u suhim i poluslatkim vinima u koncentracijama od 5 g/L do 14 g/L. Crna vina imaju više koncentracije glicerola u odnosu na bijela, i to od 6.8 g/L do 10.5 g/L, dok predikatna vina sadrže najviše koncentracije glicerola, do 25 g/L. Glicerol je vrlo važan u sastavu kvalitetnih vina samim time što doprinosi viskoznosti odnosno punoći, što je uzrokovalo i zloupotrebu njegovog utjecaja, nelegalnim dodavanjem industrijskog glicerola u vino. Danas postoje razne metode analize vina kojima se dokazuje patvorenje vina dodatkom raznih spojeva za poboljšanje njegove kvalitete. Metode za dokazivanje prisutnosti i koncentracije glicerola mogu biti enzimatske, kemijske i instrumentalne (GC- plinska kromatografija). U uzorcima vina iz kontinentalne Hrvatske analiziranih enzimatskom metodom dobivene koncentracije za predikatna vina kreću se u rasponu od 5.7 g/L do 34.1 g/L dok su prosječne vrijednosti ispitanih uzoraka u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu 12.4 g/L.
enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina
nije evidentirano
engleski
Glycerol analysis in wines from continental Croatia
nije evidentirano
enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
16.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb