Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 113069

Sastav polovica i kakvoća mesa križanaca s različitm terminalnim pasminama nerasta


Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Hrvoje; Petričević, Antun; Poznić, Vladimir; Grgurić, Dražen
Sastav polovica i kakvoća mesa križanaca s različitm terminalnim pasminama nerasta // Priopćenja s XXVIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Havranek, Jasmina (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 475-478 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Sastav polovica i kakvoća mesa križanaca s različitm terminalnim pasminama nerasta
(Carcass composition and meat quality of crossbred pigs with different breed of terminal boars)

Autori
Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Hrvoje ; Petričević, Antun ; Poznić, Vladimir ; Grgurić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Priopćenja s XXVIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Havranek, Jasmina - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 475-478

Skup
XXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-21.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinja; pasmine; polovice; kakvoća mesa
(pig; breeds; carcasses; meat quality)

Sažetak
Istraživanje je bilo provedeno na 53 križanaca svinja podijeljene u dvije grupe prema terminalnoj pasmini nerasta: 28 tovljenika bili su potomci velikog jorkšira, a 25 Pietrain nerasta. Na strani majke u obje grupe su bile krmače križanci velikog jorkšira i švedskog landrasa. Pasmina nerasta nije imala utjecaja na hladnu težinu polovica, dužinu polovica (a i b), na debljinu leđne slanine mjerene na mjestu za procjenu mesnatosti metodom &laquo ; ; ; ; dvije točke&raquo ; ; ; ; , na dužinu niti na indeks buta (p>0, 05). Nasuprot tome, polovice križanaca s Pietrainom kao terminalnom pasminom nerasta imale su značajno veću debljinu leđnog mišića, mjerenog za procjenu mesnatosti metodom &laquo ; ; ; ; dvije točke&raquo ; ; ; ; te instrumentalnom metodom (p<0, 01). Debljina slanine mjerena za instrumentalnu procjene mesnatosti također je bila signifikantno manja u potomaka Pietraina (p<0, 01). Ove polovice imale su istodobno veću procijenjenu mesnatost, obujam i težinu buta (p<0, 01). Iako su polovice križanaca s Pietrainom na očevoj strani imale bolje pokazatelje sastava polovica, kakvoća njihova mesa bila je slabija od one izmjerene u potomaka velikog jorkšira. Vrijednosti pH45 mjerena u mišićnom tkivu potomaka Pietraina bile su značajno niže, na samoj granici BMV mesa, a Minolta L* vrijednosti ukazivale su na značajno bljeđu boju nego u križanaca s velikim jorkširom na očevoj strani (p<0, 01). Terminalna pasmina nerasta nije imala utjecaja na pH24, sposobnost vezanja vode ni konzistenciju (p>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0079020

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Hrvoje; Petričević, Antun; Poznić, Vladimir; Grgurić, Dražen
Sastav polovica i kakvoća mesa križanaca s različitm terminalnim pasminama nerasta // Priopćenja s XXVIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Havranek, Jasmina (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 475-478 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kušec, G., Kralik, G., Gutzmirtl, H., Petričević, A., Poznić, V. & Grgurić, D. (2003) Sastav polovica i kakvoća mesa križanaca s različitm terminalnim pasminama nerasta. U: Havranek, J. (ur.)Priopćenja s XXVIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Havranek, J.}, year = {2003}, pages = {475-478}, keywords = {pig, breeds, carcasses, meat quality}, title = {Carcass composition and meat quality of crossbred pigs with different breed of terminal boars}, keyword = {pig, breeds, carcasses, meat quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }