Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja (CROSBI ID 99819)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir
hrvatski
Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja
U posljednje vrijeme naglašena je orijentiranost ljudi prema zdravoj prehrani. Stoga se sve više pažnje posvećuje i djelovanju hrane na zdravlje ljudi kao dodatnom kriteriju pri njezinom izboru. Obogaćivanje svinjskog mesa polinezasićenim n-3 masnim kiselinama značajno je jer su PUFA n-3 bitne za ljude i korisne u prevenciji bolesti krvožilnog sustava i inaflamatornih bolesti, te sudjeluju u obavljanju značajnih bioloških funkcija u tijelu. Povećanje sadržaja PUFA n-3 u svinjskom mesu, kao i smanjenje omjera PUFA n-6 / PUFA n- 3 može se postići dodavanjem krmiva bogatih s PUFA n-3 u obroke svinja. Krmiva s visokim sadržajem polinezasićenih n-3 masnih kiselina su laneno ulje, riblje ulje, repičino i sojino ulje, kao i riblje brašno. U ovom preglednom radu opisane su dosadašnje spoznaje o utjecaju sastava obroka na mijenjanje sadržaja i kompozicije masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja. Izneseni su pozitivni rezultati u hranidbenim pokusima sa svinjama uz uporabu krmiva bogatih s PUFA n-3, kao i oni koji ukazuju na lošija organoleptička svojstva proizvedenog mesa. Ujedno su dane preporuke o količinskom udjelu krmiva bogatih s PUFA n-3 u obrocima za svinje.
svinja ; meso ; mast ; PUFA n-3 ; PUFA n-6
nije evidentirano
engleski
Influence of diet composition on fatty acid content in muscle and fatty tissue of pigs
nije evidentirano
pig ; meat ; fat ; PUFA n-3 ; PUFA n-6
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44 (5)
2002.
247-253
objavljeno
0023-4850