Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja (CROSBI ID 99819)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 5; 247-253

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir

hrvatski

Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja

U posljednje vrijeme naglašena je orijentiranost ljudi prema zdravoj prehrani. Stoga se sve više pažnje posvećuje i djelovanju hrane na zdravlje ljudi kao dodatnom kriteriju pri njezinom izboru. Obogaćivanje svinjskog mesa polinezasićenim n-3 masnim kiselinama značajno je jer su PUFA n-3 bitne za ljude i korisne u prevenciji bolesti krvožilnog sustava i inaflamatornih bolesti, te sudjeluju u obavljanju značajnih bioloških funkcija u tijelu. Povećanje sadržaja PUFA n-3 u svinjskom mesu, kao i smanjenje omjera PUFA n-6 / PUFA n- 3 može se postići dodavanjem krmiva bogatih s PUFA n-3 u obroke svinja. Krmiva s visokim sadržajem polinezasićenih n-3 masnih kiselina su laneno ulje, riblje ulje, repičino i sojino ulje, kao i riblje brašno. U ovom preglednom radu opisane su dosadašnje spoznaje o utjecaju sastava obroka na mijenjanje sadržaja i kompozicije masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja. Izneseni su pozitivni rezultati u hranidbenim pokusima sa svinjama uz uporabu krmiva bogatih s PUFA n-3, kao i oni koji ukazuju na lošija organoleptička svojstva proizvedenog mesa. Ujedno su dane preporuke o količinskom udjelu krmiva bogatih s PUFA n-3 u obrocima za svinje.

svinja ; meso ; mast ; PUFA n-3 ; PUFA n-6

nije evidentirano

engleski

Influence of diet composition on fatty acid content in muscle and fatty tissue of pigs

nije evidentirano

pig ; meat ; fat ; PUFA n-3 ; PUFA n-6

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (5)

2002.

247-253

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)