Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112965

Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja


Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir
Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja // Krmiva, 44 (2002), 5; 247-253 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja
(Influence of diet composition on fatty acid content in muscle and fatty tissue of pigs)

Autori
Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 44 (2002), 5; 247-253

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
svinja; meso; mast; PUFA n-3; PUFA n-6
(pig; meat; fat; PUFA n-3; PUFA n-6)

Sažetak
U posljednje vrijeme naglašena je orijentiranost ljudi prema zdravoj prehrani. Stoga se sve više pažnje posvećuje i djelovanju hrane na zdravlje ljudi kao dodatnom kriteriju pri njezinom izboru. Obogaćivanje svinjskog mesa polinezasićenim n-3 masnim kiselinama značajno je jer su PUFA n-3 bitne za ljude i korisne u prevenciji bolesti krvožilnog sustava i inaflamatornih bolesti, te sudjeluju u obavljanju značajnih bioloških funkcija u tijelu. Povećanje sadržaja PUFA n-3 u svinjskom mesu, kao i smanjenje omjera PUFA n-6 / PUFA n-3 može se postići dodavanjem krmiva bogatih s PUFA n-3 u obroke svinja. Krmiva s visokim sadržajem polinezasićenih n-3 masnih kiselina su laneno ulje, riblje ulje, repičino i sojino ulje, kao i riblje brašno. U ovom preglednom radu opisane su dosadašnje spoznaje o utjecaju sastava obroka na mijenjanje sadržaja i kompozicije masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja. Izneseni su pozitivni rezultati u hranidbenim pokusima sa svinjama uz uporabu krmiva bogatih s PUFA n-3, kao i oni koji ukazuju na lošija organoleptička svojstva proizvedenog mesa. Ujedno su dane preporuke o količinskom udjelu krmiva bogatih s PUFA n-3 u obrocima za svinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0079020

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir
Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja // Krmiva, 44 (2002), 5; 247-253 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kralik, G. & Margeta, V. (2002) Utjecaj sastava obroka na sadržaj masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu svinja. Krmiva, 44 (5), 247-253.
@article{article, year = {2002}, pages = {247-253}, keywords = {pig, meat, fat, PUFA n-3, PUFA n-6}, journal = {Krmiva}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of diet composition on fatty acid content in muscle and fatty tissue of pigs}, keyword = {pig, meat, fat, PUFA n-3, PUFA n-6} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB International
  • Agricola
  • Referativnyi Zhurnal
  • World translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo