Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla (CROSBI ID 441380)

Ocjenski rad | diplomski rad

Broz, Juraj Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla / Zdolec, Nevijo ; Barbić, Ljubo (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2021

Podaci o odgovornosti

Broz, Juraj

Zdolec, Nevijo ; Barbić, Ljubo

hrvatski

Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla

Virusi su najčešći patogeni uzročnici bolesti koje se generalno prenose hranom, a posebno hranom životinjskog podrijetla i postali su sve veća briga prehrambene industrije i javnozdravstvenog sektora u posljednjih nekoliko godina. Većina virusa koji se prenose hranom imaju malu infektivnu dozu, vrlo su stabilni u okolišu te mogu dugo preživjeti u hrani bez gubitka infektivnosti. U raznim fazama procesa od polja do stola može doći do kontaminacije hrane virusima, a najčešće zbog loše osobne higijene djelatnika u prehrambenoj industriji. Također, hrana podrijetlom od životinja zaraženih virusima sa zoonotskim potencijalom spada u skupinu visokorizičnih namirnica. Nekoliko skupina virusa prenosivo je hranom životinjskog podrijetla, a kao najčešći su u ovom diplomskom radu izdvojeni i opisani norovirusi, rotavirusi i enterovirusi. Uz njih se dodatno ističu virus hepatitisa E i virus krpeljnog encefalitisa kao virusi sa zoonotskim potencijalom. Također je, s obzirom na trenutnu pandemiju bolesti COVID-19, spomenut i potencijalni prijenos virusa SARS-CoV-2 hranom životinjskog podrijetla. U službi jednog zdravlja, odnosno očuvanja zdravlja ljudi, potrebno je uspostaviti što bolju suradnju veterinarske, medicinske i prehrambeno-tehnološke struke kako bi se razvili napredniji i bolji sustavi kontrole i upravljanja sigurnošću hrane.

virusi, hrana životinjskog podrijetla, javno zdravstvo, zoonoze, norovirus, rotavirus, enterovirus, virus hepatitisa E, virus krpeljnog encefalitisa, SARS-CoV-2

nije evidentirano

engleski

Public health significance of viruses in food of animal origin

nije evidentirano

viruses, food of animal origin, public health, zoonoses, norovirus, rotavirus, enterovirus, hepatitis E virus, tick-borne encephalitis virus, SARS-CoV-2

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

28.05.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina