Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera (CROSBI ID 99818)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko ; Škrtić, Zoran
hrvatski
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera
U razvijenim zemljama kvalitetnoj prehrani ljudi pridaje se poseban značaj. U dijetetske proizvode ubraja se i meso pilića koje je bogato bjelančevinama i sadrži nizak udio masti. Osim ukusnosti, potrošači zahtijevaju i pozitivan učinak mesa tovnih pilića na zdravlje ljudi. Pri tome posebnu ulogu imaju PUFA n-3, kao i odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Utvrđeno je kako PUFA n-3 imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti uzrokovanih stresom ili nepravilnom prehranom, smanjuju rizik od oboljenja srca i psorijaze te su neophodne za normalan razvoj moždanog i živčanog tkiva. Tovni pilići odlično usvajaju PUFA n-3 iz krmnih smjesa i odlažu u vlastito mišićno i masno tkivo. Potrošnjom mesa pilića proizvedenog na temelju znanstvenih spoznaja o mogućnostima promjene profila masnih kiselina pozitivno se utječe na zdravlje ljudi. U radu se navode dosadašnje spoznaje o mijenjanju profila masnih kiselina u mišićnom tkivu pilića. Navedene su dnevne potrebe ljudi za linolenskom kiselinom, DHA i EPA. Raspravlja se o krmivima bogatim PUFA n-3 i njihovom utjecaju na tovna i klaonička obilježja tovnih pilića. Preporuča se korištenje krmiva koja utječu na smanjivanje odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Istaknuti su pozitivni i negativni učinci različitih krmiva na mogućnost obogaćivanja mesa pilića s PUFA n-3 te promjenu okusa i mirisa mesa peradi.
brojleri ; meso ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; masna kiselina
nije evidentirano
engleski
Changing the profile of fatty acids in muscle tissue of broilers
nije evidentirano
broiler ; meat ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; fatty acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44 (6)
2002.
297-305
objavljeno
0023-4850