Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera (CROSBI ID 99818)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko ; Škrtić, Zoran Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 6; 297-305

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko ; Škrtić, Zoran

hrvatski

Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera

U razvijenim zemljama kvalitetnoj prehrani ljudi pridaje se poseban značaj. U dijetetske proizvode ubraja se i meso pilića koje je bogato bjelančevinama i sadrži nizak udio masti. Osim ukusnosti, potrošači zahtijevaju i pozitivan učinak mesa tovnih pilića na zdravlje ljudi. Pri tome posebnu ulogu imaju PUFA n-3, kao i odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Utvrđeno je kako PUFA n-3 imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti uzrokovanih stresom ili nepravilnom prehranom, smanjuju rizik od oboljenja srca i psorijaze te su neophodne za normalan razvoj moždanog i živčanog tkiva. Tovni pilići odlično usvajaju PUFA n-3 iz krmnih smjesa i odlažu u vlastito mišićno i masno tkivo. Potrošnjom mesa pilića proizvedenog na temelju znanstvenih spoznaja o mogućnostima promjene profila masnih kiselina pozitivno se utječe na zdravlje ljudi. U radu se navode dosadašnje spoznaje o mijenjanju profila masnih kiselina u mišićnom tkivu pilića. Navedene su dnevne potrebe ljudi za linolenskom kiselinom, DHA i EPA. Raspravlja se o krmivima bogatim PUFA n-3 i njihovom utjecaju na tovna i klaonička obilježja tovnih pilića. Preporuča se korištenje krmiva koja utječu na smanjivanje odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Istaknuti su pozitivni i negativni učinci različitih krmiva na mogućnost obogaćivanja mesa pilića s PUFA n-3 te promjenu okusa i mirisa mesa peradi.

brojleri ; meso ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; masna kiselina

nije evidentirano

engleski

Changing the profile of fatty acids in muscle tissue of broilers

nije evidentirano

broiler ; meat ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; fatty acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (6)

2002.

297-305

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)