Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112957

Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera


Kralik, Gordana; Ivanković, Stanko; Škrtić, Zoran
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera // Krmiva, 44 (2002), 6; 297-305 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera
(Changing the profile of fatty acids in muscle tissue of broilers)

Autori
Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko ; Škrtić, Zoran

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 44 (2002), 6; 297-305

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
brojleri; meso; PUFA n-3; PUFA n-6; masna kiselina
(broiler; meat; PUFA n-3; PUFA n-6; fatty acid)

Sažetak
U razvijenim zemljama kvalitetnoj prehrani ljudi pridaje se poseban značaj. U dijetetske proizvode ubraja se i meso pilića koje je bogato bjelančevinama i sadrži nizak udio masti. Osim ukusnosti, potrošači zahtijevaju i pozitivan učinak mesa tovnih pilića na zdravlje ljudi. Pri tome posebnu ulogu imaju PUFA n-3, kao i odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Utvrđeno je kako PUFA n-3 imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti uzrokovanih stresom ili nepravilnom prehranom, smanjuju rizik od oboljenja srca i psorijaze te su neophodne za normalan razvoj moždanog i živčanog tkiva. Tovni pilići odlično usvajaju PUFA n-3 iz krmnih smjesa i odlažu u vlastito mišićno i masno tkivo. Potrošnjom mesa pilića proizvedenog na temelju znanstvenih spoznaja o mogućnostima promjene profila masnih kiselina pozitivno se utječe na zdravlje ljudi. U radu se navode dosadašnje spoznaje o mijenjanju profila masnih kiselina u mišićnom tkivu pilića. Navedene su dnevne potrebe ljudi za linolenskom kiselinom, DHA i EPA. Raspravlja se o krmivima bogatim PUFA n-3 i njihovom utjecaju na tovna i klaonička obilježja tovnih pilića. Preporuča se korištenje krmiva koja utječu na smanjivanje odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Istaknuti su pozitivni i negativni učinci različitih krmiva na mogućnost obogaćivanja mesa pilića s PUFA n-3 te promjenu okusa i mirisa mesa peradi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0079020

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kralik, Gordana; Ivanković, Stanko; Škrtić, Zoran
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera // Krmiva, 44 (2002), 6; 297-305 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kralik, G., Ivanković, S. & Škrtić, Z. (2002) Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera. Krmiva, 44 (6), 297-305.
@article{article, year = {2002}, pages = {297-305}, keywords = {broiler, meat, PUFA n-3, PUFA n-6, fatty acid}, journal = {Krmiva}, volume = {44}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Changing the profile of fatty acids in muscle tissue of broilers}, keyword = {broiler, meat, PUFA n-3, PUFA n-6, fatty acid} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB International
  • Agricola
  • Referativnyi Zhurnal
  • World translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo