Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 99817)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 137-161-x

Podaci o odgovornosti

Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir

hrvatski

Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka

Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od kozjeg mlijeka. Korišteni su različiti postupci proizvodnje, sa zakiseljavanjem kozjeg mlijeka limunskom kiselinom do pH=6.00 i bez zakiseljavanja te sa i bez dodatka kalcijevog klorida. Sirenje uzoraka kozjeg mlijeka provedeno je pomoću 0, 03% renilaze na 30°C za sireve tipa Feta i na 40°C za sireve tipa Domiati. Dodaci (limunska kiselina i kalcijev klorid) nisu utjecali na vrijeme grušanja kozjeg mlijeka za sireve tipa Feta, ali dodatak limunske kiseline u zasoljeno kozje mlijeko za sireve tipa Domiati uzrokovao je znatno skraćenje vremena grušanja. Sirevi Domiati bili su mekši, znatno manje kiseli i posjedovali su manji udjel proteina i masti u odnosu na sireve tipa Feta. Prinos sireva Domiati bio je u prosjeku 18, 37% veći od prinosa sireva tipa Feta. Zrenje sireva provodilo se u salamuri s 10% NaCl-a tijekom 14 dana pri 12°C. Nakon 14 dana zrenja svi uzorci sireva imali su manji udjel proteina, masti i kalcija u usporedbi sa sirevima prije zrenja, osobito sirevi tipa Feta. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je nakon 7 i 14 dana zrenja u salamuri. Nakon 14 dana zrenja znatno je poboljšan okus i miris svih sireva. Najbolja senzorska svojstva posjedovali su uzorci sira Domiati proizvedeni od nezakiseljenog kozjeg mlijeka bez obzira na dodatak kalcijevog klorida.

Feta; Domiati; kozje mlijeko; proizvodnja; prinos

nije evidentirano

engleski

Production, yield and characteristics of Feta and Domiati type cheeses produced from goat's milk

nije evidentirano

Feta; Domiati; goat's milk; production; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (2)

2002.

137-161-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija