Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima (CROSBI ID 99813)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 43 (2001), 2; 59-63

Podaci o odgovornosti

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav

hrvatski

Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima

U istraživanja je uključeno ukupno 70 polovica porijeklom od svinja križanaca (ŠLxVJ), koje su bile podijeljene u dvije skupine po 35 životinja (17 m i 18 ž). Uzgoj i tov svinja proveden je u dva obiteljska gospodarstva koja se razlikuju prema tehnološkom procesu proizvodnje. Hranidba se u 1.skupini sastojala od kompletne krmne smjese (16, 5% sir.bjelančevina), a u 2.skupini od obroka na temelju silirane kukuruzne prekrupe uz dodatak superkoncentrata (od 15, 5% do 17, 0% sir. bjelančevina). Prosječni dnevni prirast bio je 614, 33 g i 616, 92 g, a tov je trajao 120 dana. Klaonički obrađene svinjske polovice rasječene su tzv. "Kulmbach-metodom" (CEC/79). Osnovni dijelovi polovica razdvojeni su na tkiva (mišićno, masno i kosti) nakon čega je utvrđen udio mišićnog tkiva u polovicama (51, 79% u 1.skupini i 48, 91% u 2.skupini. Osim toga, udio mesa ustanovljen je i metodama po Pravilniku ("DT" i instrumentalna). Utvrđeni koeficijenti korelacije između procjene udjela mesa po Pravilniku i utvrđenih disekcijom statistički su značajni (P<0, 05), a veze su pozitivne i jake (od 0, 734 do 0, 843).

tov svinja ; mesnatost svinjskih trupova ; svojstva kakvoće svinjskog mesa

nije evidentirano

engleski

Meat yield and quality in pigs fattened on farms

nije evidentirano

pigs ; fattening ; meatiness of pig carcasses ; pork quality traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (2)

2001.

59-63

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)