Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima (CROSBI ID 99813)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav
hrvatski
Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima
U istraživanja je uključeno ukupno 70 polovica porijeklom od svinja križanaca (ŠLxVJ), koje su bile podijeljene u dvije skupine po 35 životinja (17 m i 18 ž). Uzgoj i tov svinja proveden je u dva obiteljska gospodarstva koja se razlikuju prema tehnološkom procesu proizvodnje. Hranidba se u 1.skupini sastojala od kompletne krmne smjese (16, 5% sir.bjelančevina), a u 2.skupini od obroka na temelju silirane kukuruzne prekrupe uz dodatak superkoncentrata (od 15, 5% do 17, 0% sir. bjelančevina). Prosječni dnevni prirast bio je 614, 33 g i 616, 92 g, a tov je trajao 120 dana. Klaonički obrađene svinjske polovice rasječene su tzv. "Kulmbach-metodom" (CEC/79). Osnovni dijelovi polovica razdvojeni su na tkiva (mišićno, masno i kosti) nakon čega je utvrđen udio mišićnog tkiva u polovicama (51, 79% u 1.skupini i 48, 91% u 2.skupini. Osim toga, udio mesa ustanovljen je i metodama po Pravilniku ("DT" i instrumentalna). Utvrđeni koeficijenti korelacije između procjene udjela mesa po Pravilniku i utvrđenih disekcijom statistički su značajni (P<0, 05), a veze su pozitivne i jake (od 0, 734 do 0, 843).
tov svinja ; mesnatost svinjskih trupova ; svojstva kakvoće svinjskog mesa
nije evidentirano
engleski
Meat yield and quality in pigs fattened on farms
nije evidentirano
pigs ; fattening ; meatiness of pig carcasses ; pork quality traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43 (2)
2001.
59-63
objavljeno
0023-4850