Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1129251

Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli?


Pećnik, Ninoslava; Modić Stanke, Koraljka; Bušljeta, Kristina
Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli? // Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima i djeci u zahtjevnijim okolnostima / Pećnik, Ninoslava (ur.).
Zagreb: Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, 2021. str. 97-145


CROSBI ID: 1129251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli?
(Effectiveness of the Programme "Growing Up Together - Count Us In": How and how much did we grow together?)

Autori
Pećnik, Ninoslava ; Modić Stanke, Koraljka ; Bušljeta, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima i djeci u zahtjevnijim okolnostima

Urednik/ci
Pećnik, Ninoslava

Izdavač
Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“

Grad
Zagreb

Godina
2021

Raspon stranica
97-145

ISBN
978-953-7702-59-5

Ključne riječi
podrška roditeljstvu, roditeljski stres, interakcija roditelj-dijete, zadovoljstvo programom
(parenting support, parental stress, parent-child interaction, satisfaction with the program)

Sažetak
Evaluacija djelotvornosti programa u postizanju njegovih ciljeva jedan je od kriterija za vrednovanje kvalitete programa podrške roditeljstvu (Oates, 2010.) i odražava sve izraženiji zahtjev različitih dionika da psihosocijalne intervencije budu utemeljene na dokazima. U skladu sa suvremenim trendovima provedena je evaluacija učinaka programa podrške roditeljstvu „Rastimo zajedno – i mi“ roditelja namijenjenog populaciji roditelja niskog i srednjeg rizika za ugrožavanje djetetove dobrobiti. O ostvarenim ishodima programa zaključivalo se na temelju kvantitativnih i kvalitativnih podataka prikupljenih od voditelja radionica te roditelja koji su završili prvu (N=75) i drugu (N=78) pilot-provedbu programa. Rezultati evaluacije ishoda prve pilot-provedbe programa „Rastimo zajedno i mi“) pokazuju da roditelji na kraju sudjelovanja u Programu, u odnosu na početak: doživljavaju niži svakodnevni roditeljski stres ; ostvaruju poželjne promjene u roditeljskoj ulozi te odnosima, s djecom, partnerom i drugim važnim osobama ; na djetetovo nepoželjno ponašanje rjeđe reagiraju ljutito I agresivno ; češće nastoje razumjeti djetetovu perspektivu ; češće s djetetom čitaju slikovnice, izlaze na igralište I podupiru samostalno rješavanje problema ; rjeđe prijete batinama i udaraju dijete. R Rezultati analize ishoda druge pilot-provedbe programa „Rastimo zajedno i mi“ pokazuju da nakon sudjelovanja u programu roditelji: imaju pozitivniji doživljaj roditeljstva − smanjena je razina roditeljskog stresa, a povećana razina roditeljskog morala ; češće provode pola sata ili više u igri s djetetom u kući ili izvan nje ; rjeđe na dječje nepoželjno ponašanje reagiraju izljevima ljutnje i rjeđe prijete djetetu batinama ; zadovoljniji su odnosom s djetetom koje je sudjelovalo na radionicama s djecom – povećano je roditeljsko zadovoljstvo trajanjem i načinom igranja s djetetom te svojim vlastitim raspoloženjem pri igranju s djetetom ; primjećuju povećanje prosocijalnog ponašanja kod djeteta koje sudjeluje u radionicama s djecom, kao i voditeljice radionicama s djecom. Evaluacija je ukazala i na zadovoljstvo roditelja i voditelja opaženim promjenama kod roditelja i djece te programom koji je do toga doveo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Pećnik, Ninoslava; Modić Stanke, Koraljka; Bušljeta, Kristina
Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli? // Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima i djeci u zahtjevnijim okolnostima / Pećnik, Ninoslava (ur.).
Zagreb: Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, 2021. str. 97-145
Pećnik, N., Modić Stanke, K. & Bušljeta, K. (2021) Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli?. U: Pećnik, N. (ur.) Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima i djeci u zahtjevnijim okolnostima. Zagreb, Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, str. 97-145.
@inbook{inbook, editor = {Pe\'{c}nik, N.}, year = {2021}, pages = {97-145}, keywords = {podr\v{s}ka roditeljstvu, roditeljski stres, interakcija roditelj-dijete, zadovoljstvo programom}, isbn = {978-953-7702-59-5}, title = {Dokazi djelotvornosti programa "Rastimo zajedno i mi": Kako smo i koliko zajedno narasli?}, keyword = {podr\v{s}ka roditeljstvu, roditeljski stres, interakcija roditelj-dijete, zadovoljstvo programom}, publisher = {Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podr\v{s}ku roditeljstvu „Rastimo zajedno“}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, editor = {Pe\'{c}nik, N.}, year = {2021}, pages = {97-145}, keywords = {parenting support, parental stress, parent-child interaction, satisfaction with the program}, isbn = {978-953-7702-59-5}, title = {Effectiveness of the Programme "Growing Up Together - Count Us In": How and how much did we grow together?}, keyword = {parenting support, parental stress, parent-child interaction, satisfaction with the program}, publisher = {Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Centrom za podr\v{s}ku roditeljstvu „Rastimo zajedno“}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font