Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Meso pilića u prehrani ljudi za zdravlje (CROSBI ID 99810)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Galonja, Marica ; Ivanković, Stanko Meso pilića u prehrani ljudi za zdravlje // Poljoprivreda (Osijek), 7 (2001), 1; 32-36

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Galonja, Marica ; Ivanković, Stanko

hrvatski

Meso pilića u prehrani ljudi za zdravlje

Meso pilića značajna je animalna namirnica u prehrani ljudi. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, prije svega visokog sadržaja bjelančevina, a relativno niskog sadržaja masti, ova vrsta mesa ubraja se i u dijetetske proizvode. Cilj našeg istraživanja bio je analizirati kemijski sastav bijelog i tamnog mesa (mišići prsa i batkova s nadbatcima) u pogledu sadržaja bjelančevina, masti, pepela, vode, kao i makro- i mikroelemenata. Također je analiziran sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Sadržaj osnovnih hranjivih tvari u bijelom, kao i u tamnom mesu, bio je sljedeći: bjelančevine 24, 15% i 20, 96%, voda 74, 01% i 74, 56%, masti 0, 62% i 3, 29% te pepeo 1, 22% i 1, 19%. Utvrđeno je da bijelo meso, odnosno tamno meso u 100 g sadrže sljedeće količine makro i mikroelemenata: K 359, 22 mg i 322, 00 mg, Mg 39, 35 mg i 27, 11 mg, Na 61, 86 mg i 86, 45 mg, Mn 0, 08 mg i 0, 09 mg, Zn 1, 09 mg i 2, 30 mg te Fe 1, 79 mg i 1, 98 mg. Odnos PUFA w 3 (C 18:3w3, C 20:5w3, C 22:5w3 i C 22:6w3) i PUFA w 6 masnih kiselina (C 18:2w6, C 20:2w6 i C 20:4w6) bio je u bijelom mesu 3, 11, a u tamnom mesu 4, 43.

meso ; pilići ; sastav ; masne kiseline ; SFA ; PUFA

nije evidentirano

engleski

Chicken meat in human nutrition for health

nije evidentirano

meat ; chickens ; composition ; fatty acids ; SFA ; PUFA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (1)

2001.

32-36

objavljeno

1330-7142

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)