Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata (CROSBI ID 441287)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Radovčić, Karla
Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata
Vinski destilat dobiva se destilacijom vina i koristi se za formiranje rakije od vina i vinjaka. Cilj ovog rada istraživanje je utjecaja vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskog destilata dobivenog od sorte „Jarbola“, autohtone sorte Hrvatskog primorja. Uzorci vina prikupljeni sa položaja „Zvoneća“ i „Kastav“ podvrgnuti su postupku dvostruke destilacije u svrhu dobivanja vinskih destilata. Destilacija je izvedena pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja. Na oba uzorka provedena je i kemijska analiza. Piknometrijskom metodom analize alkoholne jakosti određena je stvarna jakost destilata, metodom titracije u analizi ukupne kiselosti rakija određena je ukupna količina organskih kiselina u rakiji. Količina prisutnih estera u uzorku utvrđena je analizom estera koja se temelji na neutralizaciji kiselina i saponofikaciji estera. Rezultati kemijske analize dvaju destilata uspoređeni su kako bi se ustanovile svojstvene karakteristike, odnosno kako bi se dobio točan podatak o različitosti njihovog kemijskog sastava.
Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat
nije evidentirano
engleski
Influence of viticultural position on the chemical composition of wine distillate
nije evidentirano
Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb