Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata (CROSBI ID 441287)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Radovčić, Karla Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Radovčić, Karla

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata

Vinski destilat dobiva se destilacijom vina i koristi se za formiranje rakije od vina i vinjaka. Cilj ovog rada istraživanje je utjecaja vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskog destilata dobivenog od sorte „Jarbola“, autohtone sorte Hrvatskog primorja. Uzorci vina prikupljeni sa položaja „Zvoneća“ i „Kastav“ podvrgnuti su postupku dvostruke destilacije u svrhu dobivanja vinskih destilata. Destilacija je izvedena pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja. Na oba uzorka provedena je i kemijska analiza. Piknometrijskom metodom analize alkoholne jakosti određena je stvarna jakost destilata, metodom titracije u analizi ukupne kiselosti rakija određena je ukupna količina organskih kiselina u rakiji. Količina prisutnih estera u uzorku utvrđena je analizom estera koja se temelji na neutralizaciji kiselina i saponofikaciji estera. Rezultati kemijske analize dvaju destilata uspoređeni su kako bi se ustanovile svojstvene karakteristike, odnosno kako bi se dobio točan podatak o različitosti njihovog kemijskog sastava.

Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat

nije evidentirano

engleski

Influence of viticultural position on the chemical composition of wine distillate

nije evidentirano

Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

18.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija