Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike bolesnika sa shizofrenijom i velikim depresivnim poremećajem (CROSBI ID 703405)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Huskić, Sara ; Rebić, Jelena ; Nadalin, Sergej ; Buretić-Tomljanović, Alena Prehrambene navike bolesnika sa shizofrenijom i velikim depresivnim poremećajem // Knjiga sažetaka Sanitas 2021 / Vratović, Leana ; Kancijan, Barbara ; Špeh, Gabriela (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2021. str. 28-28

Podaci o odgovornosti

Huskić, Sara ; Rebić, Jelena ; Nadalin, Sergej ; Buretić-Tomljanović, Alena

hrvatski

Prehrambene navike bolesnika sa shizofrenijom i velikim depresivnim poremećajem

Pretilost i druge metaboličke i kardiovaskularne bolesti češće su u duševnih bolesnika. Istraženo je u kojoj mjeri prehrambene navike tih bolesnika i zdrave populacije uključuju namirnice tipične za mediteransku prehranu koja obiluje nezasićenim masnim kiselinama i drugim bioaktivnim tvarima koje imaju povoljan učinak na zdravlje. Samoprocjenski upitnik sadržavao je i pitanja o učestalosti konzumiranja bezalkoholnih gaziranih pića i grickalica koje ne sadrže nezasićene masne kiseline nego su bogate šećerom te zasićenim i trans-mastima. U istraživanju je sudjelovalo 98 bolesnika sa shizofrenijom i 128 s velikim depresivnim poremećajem, liječenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u periodu između 2014. – 2017. godine te 112 zdravih ispitanika. Zdravi ispitanici birani su u istom geografskom području kojeg karakterizira miješani mediteransko-kontinentalni način prehrane. Faktorskom analizom namirnice su grupirane u četiri faktora: voće i zeleno lisnato povrće, maslinovo ulje i orašasti plodovi (F1), meso i mesne prerađevine (F2), grickalice i gazirana pića (F3) te riba (F4). Statistički program svakom je ispitaniku dodijelio vrijednost prema kojoj je svrstan u gornju, srednju ili donju trećinu s obzirom na učestalost konzumiranja namirnica iz pojedinog faktora. Rezultati su pokazali da bolesnici iz obiju skupina manje učestalo konzumiraju namirnice iz faktora F4 (χ2 = 30, 02 ; p = 0, 000), dok oni sa shizofrenijom rjeđe konzumiraju namirnice iz faktora F1 (χ2 = 8, 61 ; p = 0, 072), a češće nezdrave namirnice (F3 ; χ2 = 26, 44 ; p < 0, 0001), u odnosu na zdrave ili bolesnike s velikim depresivnim poremećajem. Bolesnici s velikim depresivnim poremećajem konzumiraju meso i mesne prerađevine (F2) češće od drugih dviju skupina (χ2 = 13, 60 ; p = 0, 009). Rezultati upućuju da se prehrambene navike bolesnika sa shizofrenijom i velikim depresivnim poremećajem razlikuju u odnosu na zdravu populaciju te bi imalo smisla istražiti uvođenje nutricionističke intervencije u proces liječenja.

dietary habits ; major depressive disorder ; schizophrenia

nije evidentirano

engleski

Dietary habits of patients with schizophrenia and major depressive disorder

nije evidentirano

prehrambene navike ; shizofrenija ; veliki depresivni poremećaj

nije evidentirano

Podaci o prilogu

28-28.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka Sanitas 2021

Vratović, Leana ; Kancijan, Barbara ; Špeh, Gabriela

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Podaci o skupu

4. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2021

predavanje

21.05.2021-22.05.2021

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano