Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka (CROSBI ID 441279)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matić, Erik Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Matić, Erik

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka

Zamućenje se u piću može pojaviti iz različitih razloga, a najčešće je to nakon promjene temperature ili alkoholne jakosti pića. Cilj ovoga rada bio je naći rješenje nastalom problemu uz što manji utjecaj na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka. Provedena je hladna stabilizacija na –4 °C u periodu od 48 sati nakon čega je uslijedila filtracija. Odrađene su dvije filtracije, jedna s manjim porozitetom ploča (K 100 – 1.0 – 3.0 µm), a druga s većim (K 200 – 3.0 – 6.0 µm). Nakon filtracije, kemijskom analizom ustanovljeno je da se tijekom filtracije gube i neke vrijedne tvari što utječe na kvalitetu proizvoda. Na kraju je zaključeno da se filtracija s većim porozitetom zbog najmanjeg utjecaja na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka pokazala dobrom varijantom. Koncentracije kiselina bile su u optimalnim intervalima, dok je gubitak estera bio vrlo mali. Senzornim ocjenjivanjem pokazalo se da je kvaliteta K 200 vinjaka slična nefiltriranom, a da je znatno veća od K 100 filtrata.

filtracija, hladna stabilizacija, vinjak.

nije evidentirano

engleski

Influence of filtration and cool stabilization on chemical composition and quality of brandy

nije evidentirano

filtration, cool stabilization, brandy.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

31.08.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija