Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog primorja (CROSBI ID 441278)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lovin Mrak, Tina
Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog primorja
Hrvatsko primorje, područje bogato autohtonim sortama vinove loze, jest važna vinska regija bogate i duge povijesti. Iz te regije potječu sorte 'Verdić', 'Žlahtina', 'Brajkovac', 'Divjaka' te 'Mejsko belo' koje su potencijalno prikladne za proizvodnju rakija od vina te vinjaka. Iz navedenih sorata, dvostrukom destilacijom, dobiveni su vinski destilati. Dvostruka destilacija odvijala se pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja uz odvajanje prvih frakcija destilata. Destilacije su se odvile u laboratorijskim prostorijama Agronomskog fakulteta, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Kemijskim analizama određena je alkoholna jakost, ukupna kiselost te količina estera u sirovom destilatu te srednjem toku što je, kasnije, uspoređeno. Nakon provedene evaluacije zaključak je kako su analizirane autohtone sorte vinove loze Hrvatskog primorja prikladne za proizvodnju vinskih destilata.
destilacija, kemijska analiza, vinski destilat, autohtone sorte
nije evidentirano
engleski
The possibility of production of wine distillates from autochthonous grapevine varieties from the "Hrvatsko primorje" region
nije evidentirano
distillation, chemical analysis, wine distillate, autochthonous varieties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
31.08.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb