Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina (CROSBI ID 441274)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Turk, Branimir
Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina
Istražen je utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitativna svojstva vinskog destilata od octikavog vina. Kalcijev karbonat neutralizira octenu kiselinu stvarajući kalcijev acetat. Promatrana su tri uzorka: kalcijev karbonat dodan u vino prije destilacije, kalcijev karbonat dodan u destilat nakon prve destilacije i kontrolni uzorak. Kod sva tri uzorka je napravljena analiza alkohola piknometrijskom metodom, koncentracija ukupne kiseline titracijskom metodom i sadržaj estera i viših alkohola plinskom kromatografijom. Također su uspoređena organoleptička svojstva između uzoraka. Analizom je utvrđeno da je uzorak u kojem je kalcijev karbonat dodan prije destilacije pokazao najbolje rezultate. U tom uzorku octena kiselina je djelomično neutralizirana. Iako su u tom uzorku pokazani rezultati najbolji, taj uzorak bezobzira nije preporučljiv za konzumaciju. Kod uzorka u kojem je kalcijev karbonat dodan nakon destilacije, octena kiselina je apsolutno neutralizirana što nije poželjno jer ona predstavlja građevnu jedinicu za sintezu pozitivnih mirisnih acetata.
octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino
nije evidentirano
engleski
Influence of calcium carbonate on quality properties of brandy made of high volatile acidity wine
nije evidentirano
analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
27.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb