Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina (CROSBI ID 441274)

Ocjenski rad | diplomski rad

Turk, Branimir Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Turk, Branimir

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina

Istražen je utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitativna svojstva vinskog destilata od octikavog vina. Kalcijev karbonat neutralizira octenu kiselinu stvarajući kalcijev acetat. Promatrana su tri uzorka: kalcijev karbonat dodan u vino prije destilacije, kalcijev karbonat dodan u destilat nakon prve destilacije i kontrolni uzorak. Kod sva tri uzorka je napravljena analiza alkohola piknometrijskom metodom, koncentracija ukupne kiseline titracijskom metodom i sadržaj estera i viših alkohola plinskom kromatografijom. Također su uspoređena organoleptička svojstva između uzoraka. Analizom je utvrđeno da je uzorak u kojem je kalcijev karbonat dodan prije destilacije pokazao najbolje rezultate. U tom uzorku octena kiselina je djelomično neutralizirana. Iako su u tom uzorku pokazani rezultati najbolji, taj uzorak bezobzira nije preporučljiv za konzumaciju. Kod uzorka u kojem je kalcijev karbonat dodan nakon destilacije, octena kiselina je apsolutno neutralizirana što nije poželjno jer ona predstavlja građevnu jedinicu za sintezu pozitivnih mirisnih acetata.

octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino

nije evidentirano

engleski

Influence of calcium carbonate on quality properties of brandy made of high volatile acidity wine

nije evidentirano

analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

27.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija