Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne (CROSBI ID 99776)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Popović, Svetislav ; Grljušić, Sonja ; Tucak, Marijana ; Čupić, Tihomir ; Bukvić, Gordana
hrvatski
Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne
Rad predstavlja pokušaj utvrđivanja postojeće razine znanja, postupaka i ostvarenih rezultata, te definiranja smjernica i potreba u oplemenjivanju kvalitete lucerne. Kako je lucerna najzastupljenije bjelančevinasto voluminozno krmivo na obradivim površinama, tako je značaj analize stanja kvalitete, mogućnosti poboljšanja oplemenjivanjem i stvarnih ograničenja vrlo velik, a sama analiza jedan od preduvjeta za realizaciju uspješnog oplemenjivačkog programa. Oplemenjivanje kvalitete lucerne obuhvaća pitanja kemijske, morfološke i fiziološke kompozicije biljke, probavljivosti, energije i iskorištenja krmiva, kao i vrijednosti bjelančevina, a krajnji cilj svih programa je preinaka sadržaja različitih kemijskih tvari krmiva koja će rezultirati poboljšanjem iskorištenja genetskog potencijala životinja. Uz metode selekcije koje se temelje na procjeni fenotipskih vrijednosti biljaka sve češće se koriste molekularnobiološke i genetičke tehnike. Važno je naglasiti da je prije odluke o uvođenju i korištenju genetički modificiranog bilja potrebno upoznati sve prednosti i rizike genetskog inženjeringa lucerne.
lucerna; kvaliteta; oplemenjivanje
nije evidentirano
engleski
Possibilities and limits of breeding for alfalfa quality
nije evidentirano
alfalfa; quality; breeding
nije evidentirano