Dizajn ekološki održive ambalaže i pribora za jelo u avioprijevozu (CROSBI ID 441213)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grčić, Lea
Bolanča Mirković, Ivana
Vukoje, Marina
hrvatski
Dizajn ekološki održive ambalaže i pribora za jelo u avioprijevozu
Masovna proizvodnja plastične ambalaže za prehrambene proizvode rezultirala je ozbiljnim posljedicama na ekosustav. Kako bi se spriječila i/ili smanjila upotreba plastike, koriste se alternativni materijali koji su ekološki prihvatljivi. Pored prirodnih materijala, koriste se biopolimeri kao zamjena za polimere odnosno plastiku. U posljednje vrijeme razvija se nanotehnologija koja uključuje biopolimere kako bi se utjecalo na poboljšanja u proizvodnji i preradi prehrambenog sektora. Ovim se radom nastoje pronaći odgovarajući materijali za izradu pribora za jelo, ambalaže za jelo i ambalaže za piće u avioprijevozu. Na temelju znanstvene literature i rezultatima anketnog upitnika ciljane skupine realizirat će se izgled ambalaže. Ekološka održivost i održivi dizajn su u jedinstvenom skladu, pa će upravo kombinacija i jednog i drugog omogućiti da konačni dizajn uz ekološke aspekte, zadrži svoju namjenu i funkciju, a pritom izgleda estetski privlačno.
ekosustav, ambalaža, materijali, biopolimeri, eko-dizajn
nije evidentirano
engleski
Design of environmentally sustainable packaging and cutlery in air transport
nije evidentirano
ecosystem, packaging, materials, biopolymers, eco-design
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
28.01.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
Zagreb