Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G (CROSBI ID 294669)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jakobović, Mario ; Šnajder, Ivica ; Soldo, Tomislav ; Moslavac, Tihomir ; Kovačević, Juraj ; Del Vechio, Jasna
hrvatski
Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G
Cilj rada bio je istražiti postoji li utjecaj sorte lješnjaka na dobivenu količinu hladno prešanog ulja. Istraživanje je vršeno na tri različite sorte: Lambert, Rimski okrugli i Istarski duguljasti. Prešanje je izvedeno pužnom prešom u laboratoriju pri istim parametrima. Prešanjem jezgre lješnjaka dobiveno je ulje s krutim česticama mutnoće i pogača. Najgrublje čestice izdvojene su pretakanjem ulja neposredno nakon prešanja te je ulje ostavljeno da se taloži prirodnim putem 7 dana. Nakon završnih mjerenja rezultati su pokazali da postoje razlike u količini hladno prešanog ulja između ovih triju sorti.
lješnjak ; hladno prešano ulje ; sorte lješnjaka
nije evidentirano
engleski
The influence of the hazelnut variety on the usage of oil pressed vith a screw press COMET CA 59 G
nije evidentirano
hazelnut ; cold pressed oil ; hazelnut varieties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22 (6)
2020.
484-490
objavljeno
1332-0025
1848-8323
10.31727/m.22.6.1