Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka (CROSBI ID 294589)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina ; Lukšić, Božica ; Kiš, Goran ; Stjepčević, Lucija
hrvatski
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. Korišteno je pet razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka: (i) 0 g ; (ii) 13 g ; (iii) 65 g ; (iv) 130 g ; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260 respektivno). Biljna je masa silirana u laboratorijskim silosima. Silosi su otvoreni 40. dan od zatvaranja radi procjene hranidbene vrijednosti fermentirane krme i kvalitete NIR spektroskopijom. Zaključeno je da sirutka u prahu, kao dodatak provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja, linearno povećava sadržaj ST (P<0, 05), korigirane ST (KST) (P<0, 01), sirovih proteina (SP) (P<0, 001), neutralnih detergent vlakana (NDV) (P<0, 001), fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) (P<0, 001), probavljivost organske tvari u ST (D- vrijednost) (P<0, 001), faktor konzumacije za goveda (P<0, 001), faktor konzumacije za ovce (P<0, 001), a smanjuje pH vrijednost (P<0, 05), sadržaj organske tvari (OT) (P<0, 001), sadržaj amonijskog dušika (NH3-N) (P<0, 001) i rezidua šećera (P<0, 001) u fermentiranoj krmi.
sirutka, hranidbena vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak
nije evidentirano
engleski
The effect of whey supplementation on the nutritive value of fermented forage from semi- natural grassland
nije evidentirano
whey, nutritive value, fermented forage, semi-natural grassland
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62 (1)
2020.
15-21
objavljeno
0023-4850
1848-901X
10.33128/k.62.1.2