Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´ (CROSBI ID 294571)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Karakaš, Darija ; Anić, Marina ; Karoglan , Marko
hrvatski
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako primjena živog mikoriznog cjepiva na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Pokus je postavljen u jesen 2016. godine na 3 lokacije na području podregije Plešivica, kada je provedena i aplikacija cjepiva naziva „Mykoflor“ tvrtke Bio-budućnost d.o.o. Cjepivo je aplicirano na 100 trsova sorte Portugizac, pri čemu je isti broj netretiranih trsova poslužio kao kontrola. Analiza kemijskog sastava, kao i senzorno ocjenjivanje vina provedeni su nakon berbe 2018. godine. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikorize na kemijski sastav vina u vidu povećanja koncentracije ukupne kiselosti, pojedinačnih organskih kiselina, pepela te smanjenja pH vrijednosti vina. Aplikacija mikoriznog cjepiva pozitivno je utjecala i na polifenolni sastav te na senzornu ocjenu vina.
Portugizac ; mikoriza ; kemijski sastav vina ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
The impact of mycorrhiza on chemical composition of Portugieser wine
nije evidentirano
Portugieser ; mycorrhiza ; chemical composition of wine ; polyphenols
nije evidentirano