Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes (CROSBI ID 702953)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Miljanović, Anđela ; Dent, Maja ; Bielen, Ana Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu. 2019. str. ---

Podaci o odgovornosti

Miljanović, Anđela ; Dent, Maja ; Bielen, Ana

hrvatski

Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes

Mikroorganizmi iz skupine Oomycetes, poznatiji kao „vodene plijesni“, uzročnici su bolesti mnogih slatkovodnih organizama te uzrokuju značajne štete u akvakulturi. Postojeće metode suzbijanja ovih patogena uključuju korištenje kemikalija štetnih za čovjeka i okoliš, stoga ću se u okviru svog doktorskog rada baviti razvojem ekološki prihvaljivih metoda njihove kontrole. Kao modelne organizme koristit ću oomicete iz roda Saprolegnia, uzročnike saprolegnioze - bolesti pastrve i drugih salmonidnih riba, te vrstu Aphanomyces astaci, uzročnika smrtonosne bolesti slatkovodnih deseteronožnih rakova. Prvi cilj mog doktorskog rada je istražiti da li odabrani biljni ekstrakti imaju sposobnost inhibicije rasta micelija i/ili inhibicije sporulacije modelnih oomiceta. U tu ću svrhu, koristeći ekološki prihvatljive načine ekstrakcije, pripremiti ekstrakte mediteranskog samoniklog bilja te analizirani njihov sastav spektrofotometrijski, tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), plinsko kromatografsko masenom spektrometrijom (GC-MS) i nuklearnom magnetskom rezonancijom (NMR). Potom ću ispitati njihov inhibicijski potencijal prema modelnim oomicetima in vitro i in vivo. U drugom dijelu doktorskog rada istražiti ću mogućnost biokontrole patogenih oomiceta uz pomoć komenzalnih nepatogenih mikroorganizama prirodno prisutnih na/u domaćinu. Selekcionirati ću, izolirati i molekularno karakterizirati sakupljene bakterijske izolate te testirati njihovu potencijalnu inhibicijsku aktivnost prema patogenim oomicetima. Rezultati ovog istraživanja biti će temelj za razvoj modernih metoda kontrole bolesti uzrokovanih oomicetima u slatkovodnoj akvakulturi.

propolis, essential oils, antioomycete activity

nije evidentirano

engleski

Development of ecologically acceptable methods for control of pathogen oomycetes

nije evidentirano

propolis, essential oils, antioomycete activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

---.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu

predavanje

15.02.2019-15.02.2019

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano