Tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića (CROSBI ID 441109)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pasariček ; Lea
Menčik, Sven ; Ostović, Mario
hrvatski
Tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića
Peradarstvo u Republici Hrvatskoj važna je grana stočarske proizvodnje. U diplomskom radu opisana je tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića koja zahtijeva strogo kontrolirane uvjete proizvodnog procesa. Genetska osnova, uz propisane preventivne mjere, pomaže u povećanju specifične, ali i opće otpornosti pilića na uvjete iz okoliša. Nakon odabira kvalitetne genetske osnove, odabir i sanitacija oplođenih jaja poželjnih karakteristika prvi je korak u proizvodnji jednodnevnih pilića. Inkubacija se u industrijskoj proizvodnji provodi na umjetan način koji uključuje predvalionicu i valionicu. Nakon skladištenja jaja, proizvodni proces u predvalioniku traje 18 dana, a u valioniku tri dana, uz pridržavanje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta tijekom svakog od tih dijelova proizvodnje. Jaja se mogu lampirati 6. i 17. dan inkubacije kako bi se provjerila njihova oplođenost i razvoj embrija. Proces valenja odvija se u tri faze. Nakon valenja, pilići se prebrojavaju i pregledavaju te cijepe i sortiraju u transportne kutije. Proizvodnja jednodnevnih pilića najosjetljivija je faza u procesu proizvodnje pilećeg mesa te predstavlja temelj za daljnji uzgoj i postizanje ekonomske dobiti.
jednodnevni pilići, peradarstvo, tehnologija proizvodnje, mikroklimatski čimbenici
nije evidentirano
engleski
Day-old chick production technology
nije evidentirano
day-old chicks, poultry farming, production tehnology, microclimatic factors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
09.04.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb