Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda (CROSBI ID 294281)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija

Galić, Kata Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2021), 23; 22-27

Podaci o odgovornosti

Galić, Kata

hrvatski

Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda

Od prehrambenih proizvoda riba, poput mesa, predstavlja skupinu lakopokvarljive hrane. U cilju očuvanja njihove kvalitete, ovi proizvodi moraju se vrlo brzo obraditi (procesirati) i adekvatno zapakirati. Pri odabiru ambalažnog materijala potrebno je u obzir uzeti niz čimbenika od kojih jedan od važnijih predstavljaju barijerna svojstva materijala odnosno propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Ovisno o zahtjevima za zaštitu određenog prehrambenog proizvoda dostupna je široka paleta ambalažnih materijala od onih tradicionalnih (staklo, metal) do polimernih (monofilmovi i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali-laminati). Kod upakiranih proizvoda važno je očuvati hermetičnost pakovine (bilo limenke, staklenke ili vrećice od polimernog materijala).

ambalaža, pakiranje, riba, riblji proizvodi

nije evidentirano

engleski

Packaging materials for fish and fish products

nije evidentirano

fish, fish products, packaging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

1 (23)

2021.

22-27

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija