Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda (CROSBI ID 294281)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Galić, Kata
hrvatski
Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda
Od prehrambenih proizvoda riba, poput mesa, predstavlja skupinu lakopokvarljive hrane. U cilju očuvanja njihove kvalitete, ovi proizvodi moraju se vrlo brzo obraditi (procesirati) i adekvatno zapakirati. Pri odabiru ambalažnog materijala potrebno je u obzir uzeti niz čimbenika od kojih jedan od važnijih predstavljaju barijerna svojstva materijala odnosno propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Ovisno o zahtjevima za zaštitu određenog prehrambenog proizvoda dostupna je široka paleta ambalažnih materijala od onih tradicionalnih (staklo, metal) do polimernih (monofilmovi i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali-laminati). Kod upakiranih proizvoda važno je očuvati hermetičnost pakovine (bilo limenke, staklenke ili vrećice od polimernog materijala).
ambalaža, pakiranje, riba, riblji proizvodi
nije evidentirano
engleski
Packaging materials for fish and fish products
nije evidentirano
fish, fish products, packaging
nije evidentirano