Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva (CROSBI ID 440951)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štrkalj, Marko Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva / Vinceković, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Štrkalj, Marko

Vinceković, Marko

hrvatski

Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva

Propolis je izvor prirodnih polifenola. Polifenoli su spojevi koji imaju antioksidativna svojstva. To svojstvo čini polifenole zanimljivim za liječenje različitih bolesti poput upale ili raka, ali i za svrhe protiv starenja u kozmetičkim formulacijama ili za prehrambene primjene. Nažalost, ova svojstva odgovorna su i za nedostatak dugoročne stabilnosti, što ove prirodne spojeve čini vrlo osjetljivim na svjetlost i toplinu. Osim toga mnoge od ovih molekula posjeduju vrlo gorak okus, što ograničava njihovu upotrebu u hrani ili oralnim lijekovima. Kako bi se zaobišli ovi nedostaci, pristupilo se metodama inkapsulacije radi dobivanja propolisa u inkapsuliranom obliku. U ovom radu je dan pregled metoda koje se koriste u procesu inkapsulacije propolisa koji se može koristiti kao izvor polifenola.

propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost

nije evidentirano

engleski

Encapsulation of propolis as a source of polyphenol compounds

nije evidentirano

propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

29.04.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)