Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva (CROSBI ID 440951)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štrkalj, Marko
Vinceković, Marko
hrvatski
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva
Propolis je izvor prirodnih polifenola. Polifenoli su spojevi koji imaju antioksidativna svojstva. To svojstvo čini polifenole zanimljivim za liječenje različitih bolesti poput upale ili raka, ali i za svrhe protiv starenja u kozmetičkim formulacijama ili za prehrambene primjene. Nažalost, ova svojstva odgovorna su i za nedostatak dugoročne stabilnosti, što ove prirodne spojeve čini vrlo osjetljivim na svjetlost i toplinu. Osim toga mnoge od ovih molekula posjeduju vrlo gorak okus, što ograničava njihovu upotrebu u hrani ili oralnim lijekovima. Kako bi se zaobišli ovi nedostaci, pristupilo se metodama inkapsulacije radi dobivanja propolisa u inkapsuliranom obliku. U ovom radu je dan pregled metoda koje se koriste u procesu inkapsulacije propolisa koji se može koristiti kao izvor polifenola.
propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost
nije evidentirano
engleski
Encapsulation of propolis as a source of polyphenol compounds
nije evidentirano
propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
29.04.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb