Kukuruz u ishrani svinja, danas i ubuduće u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 336441)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zovkić, Pavo
Uremović, Marija
Uremović, Marija
hrvatski
Kukuruz u ishrani svinja, danas i ubuduće u Republici Hrvatskoj
U sadašnjoj svinjogojskoj proizvodnji, koja omogućava potrošnju 17.8 kg svinjskog mesa po stanovniku, troški se 560.323 t kukuruza ili 33.2% ukupne proizvodnje kukuruza u 199. godini, a 23.47% od ukupne proizvodnje kukuruza u 1991. godini. Povećanjem potrošnje svinjskog mesa na 34.7kg po stanovniku (predratna potrošnja) povećala bi se i potrošnja kukuruza na 1.049.403 t kukuruza a to predstavlja 62.2% od proizvodnje kukuruza u 1994. godini i 43.95% od proizvodnje kukuruza u 1991. godini. Povećanje potrošnje kukuruza u svinjogojstvu zahtjeva povećanje proizvodnje kukuruza po jedinici površine u Hrvatskoj. Iz kemijskih analiza kukuruza proizlazi da je hranidbena vrijednost kukuruza malo promjenljiva po godinama, ali bi trebalo vidjeti kako se izborom hibrida može utjecati na smanjenje potrošnje kukuruza u hranidbi svinja. Značajne uštede u hranidbi svinja mogu se ostvariti hranidbom s visokovlažnim kukuruzom, jer je konverzija hrane niža u odnosu na hranidbu suhim zrnom kukuruza. Dio kukuruza u hranidbi svinja trebao bi se zamijeniti drugim žitaricama, što bi imalo povoljan utjecaj na kakvoću zaklanih svinja kao i na poboljšanje plodoreda.
kukuruz; svinja; hranidba
nije evidentirano
engleski
Corn in feeding of pigs today and in the future in the Croatian Republic
nije evidentirano
corn; pig; feeding
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
01.01.1997.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb