KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE (CROSBI ID 440923)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Špoljar, Danica
Blažić, Marijana
hrvatski
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
Med je sladak, gust i viskozan proizvod karakteristiĉnog okusa i mirisa. Proizvode ga medonosne pĉele iz nektara i medljike. Na kvalitetu meda utjeĉu botaniĉko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pĉela, naĉin prerade i uvjeti skladištenja. Pomoću navedenih parametara moţe se ustanoviti zrelost i svjeţina meda, duljina termiĉke obrade, duljina skladištenja, te je li med patvoren. U istraţivanju provedenom na 28 uzoraka bagremovog meda odreĊivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji daju uvid u kvalitetu meda: udio prolina i 5-hidroksimetilfurfuraldehida (HMF) te aktivnost invertaze. Udio prolina kretao se u rasponu od 44, 6 do 427, 2 mg/kg, udio HMF-a od 0, 8 do 17, 9 mg/kg i aktivnost invertaze od 2, 1 do 16, 3 IN. Koliĉina prolina je u 16 od 28 uzoraka manja od koliĉine utvrĊene zahtjevima Codex Alimentarius- a što ukazuje kako je rijeĉ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su koliĉine HMF-a i aktivnosti invertaze u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, moţe se zakljuĉiti kako je med bio dobre kakvoće, svjeţine i nije bio dugo skladišten.
bagrem ; HMF ; invertaza ; med ; prolin
nije evidentirano
engleski
QUALITY OF ACACIA HONEY OF KRAPINA-ZAGORJE COUNTY
nije evidentirano
acacia ; HMF ; invertase ; honey ; proline
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
16.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac