Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba (CROSBI ID 440917)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Mlinar, Zdenko Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mlinar, Zdenko

Frece, Jadranka

hrvatski

Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba

Mikrobiološku ispravnost hrane treba pratiti kroz planirane sustavne kontrole, bilo u smislu samokontrole ili sustavnih službenih kontrola. Idealan pristup je provedba u obliku monitoringa, gdje se kroz evaluaciju rezultata procjenjuje stanje i učinkovitost postojećih procesa, a na osnovu tih parametara predlažu se korektivne mjere kao sastavni dio HACCP sustava. Monitoring je sistematska, stalna i neprekidna procjena procesa kroz određeno vrijeme, iz koje proizlaze relevantni zaključci i konkretne mjere za poboljšanje procesa kroz već spomenute popravne radnje, ali i preventivne mjere. Monitoring se provodi planskim uzorkovanjem hrane te praćenjem mikrobioloških pokazatelja kroz određeni period vremena. Monitoring mikrobiološke ispravnosti hrane u institucionalnim kuhinjama provodi Odjel za zdravstvenu ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Rezultati ispitivanja značajnog broja uzoraka pružaju jasan uvid u mikrobiološku ispravnost hrane, te pružaju mogućnost izrade novih, preciznijih planova monitoringa, orijentirajući se na subjekte i vrste namirnica čiji su rezultati ispitivanja u proteklom monitoringu bili nezadovoljavajući. Na taj način se pojačan nadzor provodi tamo gdje je to nužno. U radu je pojašnjen plan provedbe monitoringa, način prikupljanja uzoraka, odabir mikrobioloških pokazatelja, metode ispitivanja te rezultati mikrobioloških ispitivanja.

hrana ; mikrobiologija ; monitoring ; sigurnost hrane ; bakterije

nije evidentirano

engleski

Results of the monitoring of microbiological food safety (ready to eat meals) in the institutional kitchens of the City of Zagreb

nije evidentirano

food ; microbiology ; monitoring ; food safety ; bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

17.01.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita