Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba (CROSBI ID 440917)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mlinar, Zdenko
Frece, Jadranka
hrvatski
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba
Mikrobiološku ispravnost hrane treba pratiti kroz planirane sustavne kontrole, bilo u smislu samokontrole ili sustavnih službenih kontrola. Idealan pristup je provedba u obliku monitoringa, gdje se kroz evaluaciju rezultata procjenjuje stanje i učinkovitost postojećih procesa, a na osnovu tih parametara predlažu se korektivne mjere kao sastavni dio HACCP sustava. Monitoring je sistematska, stalna i neprekidna procjena procesa kroz određeno vrijeme, iz koje proizlaze relevantni zaključci i konkretne mjere za poboljšanje procesa kroz već spomenute popravne radnje, ali i preventivne mjere. Monitoring se provodi planskim uzorkovanjem hrane te praćenjem mikrobioloških pokazatelja kroz određeni period vremena. Monitoring mikrobiološke ispravnosti hrane u institucionalnim kuhinjama provodi Odjel za zdravstvenu ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Rezultati ispitivanja značajnog broja uzoraka pružaju jasan uvid u mikrobiološku ispravnost hrane, te pružaju mogućnost izrade novih, preciznijih planova monitoringa, orijentirajući se na subjekte i vrste namirnica čiji su rezultati ispitivanja u proteklom monitoringu bili nezadovoljavajući. Na taj način se pojačan nadzor provodi tamo gdje je to nužno. U radu je pojašnjen plan provedbe monitoringa, način prikupljanja uzoraka, odabir mikrobioloških pokazatelja, metode ispitivanja te rezultati mikrobioloških ispitivanja.
hrana ; mikrobiologija ; monitoring ; sigurnost hrane ; bakterije
nije evidentirano
engleski
Results of the monitoring of microbiological food safety (ready to eat meals) in the institutional kitchens of the City of Zagreb
nije evidentirano
food ; microbiology ; monitoring ; food safety ; bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
17.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb