TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI (CROSBI ID 440904)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antonela Paić
Blažić, Marijana
Zandona, Elizabeta
hrvatski
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
U posljednje vrijeme prehrambena industrija teži implementaciji alternativnih „zelenih“ tehnologija u svoje proizvodne procese kako bi spriječili pojavu mikrobioloških onečišćenja i kvarenja hrane, a pri tome očuvali senzorska i nutritivna svojstva svojih proizvoda bez dodatka aditiva. Antimikrobno djelovanje ozona (O3)istaknulo se kao jedna od mogućih alternativa primjeni konvencionalnih tehnologija za očuvanje hrane. Budući da se ozon smatra sigurnim za primjenu u prehrambenoj industriji (GRAS) kao antimikrobni dodatak za izravan kontakt sa svim vrstama hrane, u posljednje vrijeme su provedena brojna istraživanja vezana uz učinke tretmana ozonom na trajnost proizvoda i njihove senzorske i nutritivne vrijednosti.U ovom radu prikazane su neke mogućnosti primjene ozona u prehrambenoj industriji kao sredstva za kontrolu i uklanjanje mikroorganizama uzročnika kvarenja hrane duž proizvodnog lanca. Pregled obuhvaća opće karakteristike ozona, antimikrobno djelovanje na uzročnike kvarenja hrane te mogućnosti primjene ozona kao dezinfekcijskog sredstva u određenim sektorima prehrambene industrije.
antimikrobni učinak ; ozon ; prehrambena industrija ; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
OZONE TREATMENT IN THE FOOD INDUSTRY
nije evidentirano
antimicrobial effect ; food industry ; food safety ; ozone
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
22.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac