Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI (CROSBI ID 440904)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antonela Paić TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI / Blažić, Marijana (mentor); Zandona, Elizabeta (neposredni voditelj). Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Antonela Paić

Blažić, Marijana

Zandona, Elizabeta

hrvatski

TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

U posljednje vrijeme prehrambena industrija teži implementaciji alternativnih „zelenih“ tehnologija u svoje proizvodne procese kako bi spriječili pojavu mikrobioloških onečišćenja i kvarenja hrane, a pri tome očuvali senzorska i nutritivna svojstva svojih proizvoda bez dodatka aditiva. Antimikrobno djelovanje ozona (O3)istaknulo se kao jedna od mogućih alternativa primjeni konvencionalnih tehnologija za očuvanje hrane. Budući da se ozon smatra sigurnim za primjenu u prehrambenoj industriji (GRAS) kao antimikrobni dodatak za izravan kontakt sa svim vrstama hrane, u posljednje vrijeme su provedena brojna istraživanja vezana uz učinke tretmana ozonom na trajnost proizvoda i njihove senzorske i nutritivne vrijednosti.U ovom radu prikazane su neke mogućnosti primjene ozona u prehrambenoj industriji kao sredstva za kontrolu i uklanjanje mikroorganizama uzročnika kvarenja hrane duž proizvodnog lanca. Pregled obuhvaća opće karakteristike ozona, antimikrobno djelovanje na uzročnike kvarenja hrane te mogućnosti primjene ozona kao dezinfekcijskog sredstva u određenim sektorima prehrambene industrije.

antimikrobni učinak ; ozon ; prehrambena industrija ; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

OZONE TREATMENT IN THE FOOD INDUSTRY

nije evidentirano

antimicrobial effect ; food industry ; food safety ; ozone

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

22.12.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice