Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u maloprodaji (CROSBI ID 702430)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Mlinar, Zdenko ; Kovaček, Ivančica ; Vasiljević, Ana ; Prahin Vedran Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u maloprodaji // XIII. Simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska, Poreč, 8.-11. svibnja 2019. / Balenović, Mirta (ur.). Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 155-158

Podaci o odgovornosti

Mlinar, Zdenko ; Kovaček, Ivančica ; Vasiljević, Ana ; Prahin Vedran

hrvatski

Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u maloprodaji

Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj Uniji (EU) postala dio jedinstvenog unutarnjeg tržišta EU, tzv. single-market tržišta. Osnovna ideja takvog jedinstvenog tržišta jest slobodno kretanje ljudi, roba, usluge i novca. Bitnu ulogu u smanjenju i konačnom uklanjanju prepreka slobodnoj trgovini ima uzajamno priznavanje zasnovano na standardizaciji kvalitete u najširem smislu. U tom procesu su uklonjeni mnogi tehnički, zakonski i birokratski zahtjevi. Brojnim tvrtkama je to omogućilo bolju konkurentnost, uslijed čega je došlo i do značajnog pada cijena uz povećanje ponude. Taj proces prati i zajednička legislativa koja za ulogu ima osiguranje načela pravednosti, zaštitu potrošača i ekološku održivost. Iz svega navedenog je jasno da sigurnost hrane unutar svake zemlje članice predstavlja znatno veći izazov. Unatoč želji da jedinstveno tržište EU ima jednake standarde sigurnosti i kvalitete hrane, to se u praksi nije pokazalo lako dostižnim ciljem. Neujednačenost u standardima kvalitete i sigurnosti osobito je izražena pri proizvodnji i u prometu hrane. S obzirom na takvo stanje potreban je povećan oprez koji zahtijeva i sustavni pristup odnosno sustavnu kontrolu. U službenom monitoringu Ministarstva zdravstva na maloprodajnom tržištu sjeverozapadne Hrvatske provedenom 2015. godine prikupljeni su i ispitani uzorci svježeg porcioniranog pilećeg mesa. Primarni cilj ispitivanja je bilo utvrđivanje prisutnosti Salmonella spp, a u tu svrhu je prikupljeno i ispitano 80 uzoraka, od čega je u 2 uzorka dokazana Salmonella spp. Serološkom tipizacijom je utvrđeno da se radilo o S. enterica subsp. enterica serovar Typhimurium i S. enterica subsp. enterica serovar Infantis, što je dodatno potvrđeno u Nacionalnom referentnom laboratoriju za serološku tipizaciju Salmonella spp. izdvojenih iz hrane.

Salmonella spp., mikrobiološko ispitivanje, monitoring, pileće meso

nije evidentirano

engleski

Testing for Salmonella spp. presence in retail fresh portioned chicken meat samples

nije evidentirano

Salmonella spp., microbiological examination, monitoring, chicken meat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

155-158.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIII. Simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska, Poreč, 8.-11. svibnja 2019.

Balenović, Mirta

Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo

Podaci o skupu

XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

poster

08.05.2019-11.05.2019

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina