Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod (CROSBI ID 440884)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Madžar, Lucija
Andabaka, Željko
Šikuten, Iva
hrvatski
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod
Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe u kojem se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Međutim, vrijeme provođenja zahvata defolijacije se još uvijek aktivno istražuje. U ovome radu je bio cilj istražiti utjecaj djelomične defolijacije provedene u tri različite varijante (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, te treća defolijaciju iznad zone grozda također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u podregiji Slavonija. Defolijacija u vrijeme zametanja boba imala je najveći sadržaj šećera dok je defolijacija u fenofazi šare iznad zone grožđa imala najviše mase grozda, peteljkovine i boba, koncentraciju kiselina te smanjeni sadržaj šećera.
djelomična defolijacija ; 'Graševina' ; kemijski sastav ; fenofaze
nije evidentirano
engleski
Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapes of the Graševina variety (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
defoliaton ; Graševina ; chemical composition ; phenophase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb