Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica (CROSBI ID 788979)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica
Sladoled je zasigurno jedan od najdražih deserata, kako malima tako i velikima. Da je to tako, govori i podatak da posljednjih godina svjetska proizvodnja sladoleda kao najpoznatijeg smrznutog deserta bilježi godišnji porast proizvodnje od 3 - 4 %. Sladoled je smjesa različitih mliječnih i nemliječnih sastojaka koja se priprema tučenjem i smrzavanjem. Tučenje sladoledne smjese predstavlja inkorporaciju mjehurića zraka, što povećava volumen smjese te joj daje izgled pjene. U tehnološkom procesu proizvodnje sladoleda dvije su faze smrzavanja: djelomično smrzavanje kada se smrzne 30-50% vode, te duboko smrzavanje kao završna faza kada se smrzne 90% vode. Pojedine kategorije sladoleda razlikuju se upravo prema prisutnosti i sadržaju mliječnih i nemliječnih sastojaka te se prema tome i svrstavaju u kategorije: mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.
sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Icecream - a nutritious and delicious dessert
nije evidentirano
icecream, technology of production, nutritive value, functional food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1
2021.
nije evidentirano
objavljeno
1846-8268