Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica (CROSBI ID 788979)

Druge vrste radova | popularni rad

Tudor Kalit, Milna Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica // Mljekarska revija Mlijeko i ja 1. 2021.

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica

Sladoled je zasigurno jedan od najdražih deserata, kako malima tako i velikima. Da je to tako, govori i podatak da posljednjih godina svjetska proizvodnja sladoleda kao najpoznatijeg smrznutog deserta bilježi godišnji porast proizvodnje od 3 - 4 %. Sladoled je smjesa različitih mliječnih i nemliječnih sastojaka koja se priprema tučenjem i smrzavanjem. Tučenje sladoledne smjese predstavlja inkorporaciju mjehurića zraka, što povećava volumen smjese te joj daje izgled pjene. U tehnološkom procesu proizvodnje sladoleda dvije su faze smrzavanja: djelomično smrzavanje kada se smrzne 30-50% vode, te duboko smrzavanje kao završna faza kada se smrzne 90% vode. Pojedine kategorije sladoleda razlikuju se upravo prema prisutnosti i sadržaju mliječnih i nemliječnih sastojaka te se prema tome i svrstavaju u kategorije: mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.

sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Icecream - a nutritious and delicious dessert

nije evidentirano

icecream, technology of production, nutritive value, functional food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mljekarska revija Mlijeko i ja 1

2021.

nije evidentirano

objavljeno

1846-8268

Povezanost rada

Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice